Ouderen achter stuur bij bussen Connexxion

Busbedrijf Connexxion heeft in de regio Zeist 34 oud-medewerkers die al met de VUT zijn teruggeroepen om het nijpende tekort aan chauffeurs op te vangen. Ook kantoorpersoneel met het busrijbewijs moet tijdens spitsuren invallen op streeklijnen.

Connexxion, dat in noord- en midden-Nederland en Noord-Brabant streekvervoer verzorgt, heeft 150 vacatures op de 13.000 werknemers. Het bedrijf heeft ,,steeds meer moeite vacatures in te vullen'', zegt manager Personeel en Organisatie A. Veerman. ,,Het probleem is nu acuut, omdat veel chauffeurs op vakantie zijn en het ziekteverzuim hoog is.''

Het is het hele jaar al moeilijk om voldoende personeel te vinden, zegt hij. Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt groot is, moet het bedrijf steeds meer bussen inzetten voor zijn opdrachtgever, de `bestuursregio Utrecht'.

De tijdelijke inschakeling van VUT'ers valt niet in goede aarde bij het personeel, zegt Veerman. Het vindt dat Connexxion veel eerder chauffeurs had moeten werven en ziet de noodmaatregel als teken dat de leiding van het bedrijf zich hiervoor onvoldoende inspant.

In september begint Connexxion een landelijke campagne om chauffeurs te werven. Veerman hoopt veel herintredende vrouwen en WAO'ers te trekken. Bedoeling is dat er geen diensten uitvallen. Het bedrijf maakt soms gebruik van kleine bussen omdat meer chauffeurs een rijbewijs hebben voor zo'n bus.

Connexxion verwacht dat de personeelsproblemen voorlopig aanhouden. ,,Het personeelsbestand is sterk vergrijsd als gevolg van de personeelsstop die in 1990 is ingevoerd. Dit jaar alleen al gaan tientallen chauffeurs met de VUT. Ook die plaatsen vallen dan open'', aldus een woordvoerder.

Het bedrijf maakte vorig jaar 87 miljoen gulden winst (na belastingen).