Oude economie trekt Wall Street over 11.000 punten

De toonaangevende graadmeter Dow Jones is vrijdag in New York voor het eerst sinds drie maanden door de grens van 11.000 punten gegaan. Onder aanvoering van de oude economie sloot de Dow op 11.027,80 punten, een plus van 119,04 punten ofwel 1,1 procent. De technologiebeurs Nasdaq steeg minder hard en sloot op een winst van 0,8 procent ofwel 3.789,41 punten, een stijging van 29,42 punten.

Topper onder de Dow Jones-fondsen was sigarettenfabrikant Philip Morris. Zakenbank Goldman Sachs denkt dat aandelen van zowel Philip Morris als branchegenoot Loews 50 tot 60 procent in waarde kunnen stijgen. Daarvan werd op één dag al 9,2 procent gerealiseerd door Philip Morris op ruim 31 dollar. Loews sloot met een winst van 7 procent op ongeveer 81,50 dollar.

Ook andere `oude' waarden kwamen sterk terug. Zo noteerde chemiereus DuPont een plus van 5,2 procent op ruim 49 dollar. Analisten denken dat investeerders langzamerhand terugkeren naar de aandelen die de afgelopen periode flinke klappen opliepen. Zo daalde DuPont dit jaar bijna een kwart. Caterpillar kromp dit jaar bijna een vijfde in waarde. Vrijdag noteerde het bedrijf een plus van 3,5 procent op bijna 39 dollar.

Technologie-aandelen waren uit. Dat merkte vooral computerfabrikant Dell. De cijfers die het bedrijf donderdag wereldkundig maakte, werden keihard afgestraft met een koersdaling van 9,7 procent op bijna 38 dollar.