Lieve man

Een seigneur bij Oranje, geroepen door Louis van Gaal himself, zou de nieuwe eeuw dan toch begonnen zijn? De vraag is dan: wie heeft wie veranderd? Of nog: is er bij Van Gaal een moment van persoonsvervaging geweest dat ik niet heb gezien?

Ruud Krol assistent van bondscoach Van Gaal: het is bijna sprookjesachtig. Botsende karakters, botsende carrières, botsende imago's, zelfs de schatkamer van herinneringen hebben ze nooit samen gedeeld. En nu opeens toch een tweespan: het mysterie is de wereld nog niet uit.

Het intermezzo in Barcelona heeft Louis van Gaal niet veranderd. Hij blijft stug in de retoriek van het Grote Gelijk en vierkant van gebaren. Niets van het pluche heeft hem bereikt. Zelfs in de kleine dingen is hij onveranderlijk. Als ik hem zie moet ik altijd denken aan een man van vóór de magnetron die een beetje lomp over zijn dagelijkse portie draadjesvlees met spruitjes hangt. Nonchalance is voor thuis. Op het werk verschijnt Louis als een gebinte, gestold in spuug en ijzerdraad. Elke tegenspraak schiet te kort om hem te doen wankelen of kantelen. Louis wil dat het vooruitgaat. En wie niet met hem is, is tegen hem.

In het leven van Ruud Krol is sinds jaar en dag geen urgentie te bespeuren. Ruud heeft alle tijd van de wereld. Hij kent het geluk van de observateur, monkelt wat om zich heen en slaapt als een roos. De assistent is een terrasjesman die de omgeving monstert vanuit de hoogte van zijn esthetisch ideaal. Bij de smaak van draadjesvlees kan hij zich niets meer voorstellen. Voor minder dan een bouillabaisse bindt Ruud het servet niet aan. In New York mag hij de egards in ontvangst nemen die voorbehouden zijn voor een erkend kunstverzamelaar. Kortom, Krol is niet van de polder, Krol is van de wereld.

Dat zit nu op de bank naast Louis, en wat erger is, straks naast keeperstrainer Frans Hoek. Bij de presentatie van zijn assistent refereerde Van Gaal naar de specifieke kwaliteiten van Krol. ,,Ruud is complementair. Hij heeft diverse culturen meegemaakt op het hoogste niveau. Hij heeft zich als trainer lang en met succes in Egypte staande gehouden. Iets wat voor weinigen is weggelegd. Hij is loyaal en heeft meer humor dan ik.''

Nou ja, humor?

Vroeger misschien wel, toen hij nog bij Ajax en Napoli voetbalde. Maar de laatste jaren bleef er van het lachebekje weinig over. Ruud Krol is een getekend mens, een getraumatiseerde trainer. Als coach van het Belgische KV Mechelen heeft hij in de late jaren tachtig doorstaan wat niet te doorstaan is. Uitgelachen door de spelers, vernederd door de pers moest de gewezen recordinternational in zijn eerste jaar, nog voor de winterstop, opstappen. De publieke steniging was persoonsgebonden. De spelers lieten weten dat de coach geen geheugen voor namen had. De pers trok zijn vakmanschap in twijfel omdat hij soms stotterde tijdens persconferenties. Dat hij, hartje winter, geen sokken droeg was voor de tot op het bot verburgelijkte sportjournalistiek van die dagen al helemaal een frivoliteit te ver. Ruud Krol werd afgemaakt in een nooit geziene publieke lynchpartij.

In de jaren die volgden was hij bang van de media. Hij verloor het vertrouwen als overdrachtskunstenaar. Bij het zoemen van de camera geraakten de woorden zoek. De rijzige en elegante stervoetballer kon zijn verlegenheid niet meer de baas. Ook daarom vluchtte hij naar Egypte, naar een land waar de ja en amen-cultuur heerste. Het zijn verloren jaren geworden want Ruud Krol hoorde natuurlijk bij een Europese subtopper. Dat wilde hij ook zo graag, maar de diva-libero van weleer kon zichzelf maar moeilijk verkopen.

Frank Rijkaard zij geprezen. Hij heeft Krol teruggebracht waar hij thuishoort: aan de top van het voetbal. Het siert Louis van Gaal dat hij die keuze van zijn voorganger respecteert. Oranje is een lieve man en veel voetbalkennis rijker. De spelers van het Nederlands elftal hielden van Johan Neeskens. Dat warme bad staat Ruud Krol ook te wachten en dan niet in de betekenis van Schopenhauer die eens beweerde dat liefde medelijden is.

Recht is geschied. Nu nog de penalty's erin trappen.

    • Hugo Camps