Koers UPC keldert door vertragingen

Het aandeel UPC is gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs gekelderd met 7,5 procent. Oorzaak was het bericht dat Microsoft de software voor interactieve tv-diensten in Amsterdam niet op tijd gereed zal hebben.

UPC is van plan in september in Amsterdam een zogeheten settop box te introduceren met behulp waarvan het betaal-tv en andere diensten kan leveren. Volgens het persbureau Reuters zou UPC, door de vertraging die Microsoft heeft opgelopen, settop boxen moeten gebruiken met minder mogelijkheden dan de bedoeling is. UPC weigert commentaar. Het bedrijf zegt dat zijn plannen om aan het eind van volgende maand settop boxen in te voeren niet gewijzigd zijn.

Gebruikers kunnen, nadat zij de eerste versie van de programmatuur voor de boxen hebben geïnstalleerd, nieuwe versies via internet binnenhalen. Het is denkbaar dat een eerste versie van de software alleen internetten mogelijk maakt en dat nieuwe interactieve diensten later worden geïntroduceerd. Kabelbedrijven willen klanten naast digitale televisie tal van andere diensten leveren, zoals muziek, films-op-verzoek en internet.

Ook Microsoft, dat 8 procent van UPC bezit, weigert commentaar. Andere kabelbedrijven hebben eerder problemen ondervonden bij de invoering van nieuwe apparatuur. Telewest zag zich vorige maand gedwongen de verkoop van digitale settop boxen tijdelijk te staken wegens een tekort aan chips. Microsoft heeft investeringen gedaan in tal van kabelbedrijven, waaronder UPC, Telewest en NTL. Met zijn software voor digitale diensten gaat Microsoft de concurrentie aan met bedrijven als Liberate Technologies en OpenTV.

UPC presenteert volgende week cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. Een groep analisten die is benaderd door het persbureau Reuters houdt rekening met een verlies van 440 miljoen euro. Het aandeel UPC, dat in de afgelopen maanden gekelderd was, heeft afgelopen week enig herstel geboekt. Een aanleiding daarvoor waren geruchten dat het kabelbedrijf van plan is concurrent Telewest over te nemen.

Marktonderzoeker Forrester bracht begin deze maand een bericht naar buiten dat de koers van UPC juist drukte. Forrester meent dat de grote telecombedrijven beter gepositioneerd zijn dan kabelbedrijven voor het bieden van snelle internettoegang aan consumenten.

Met hun 360.000 klanten hebben kabelbedrijven in Europa nu weliswaar een leidende positie, aldus het bureau, maar telecombedrijven zullen hun achterstand vanaf volgend jaar snel inlopen.