Koers Corus daalt tot dieptepunt

De aandelenkoers van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus Group Plc., zakte gisteren weg naar recorddiepte na berichten dat zakenbank Salomon Smith Barney Inc. 129 miljoen aandelen had verkocht.

Het gaat om vier procent van Corus, Europa's op één na grootste staalproducent. De koers kelderde gisteren met 5 pence, of 6,1 procent, naar 77 pence, de grootste daling sinds 17 maart jongstleden.

Corus kwam vorig jaar tot stand toen British Steel Plc. de Nederlandse concurrent Koninklijke Nederlandse Hoogovens- en Staalfabrieken in IJmuiden overnam. Sinds het begin van dit jaar is het nieuwe Corus-aandeel bijna in waarde gehalveerd. Daarmee is dit aandeel het op één na slechtst presterende in de Britse FT-SE index.

Woordvoerder Mike Hithcock van Corus toonde zich in Londen niet onder de indruk. ,,Er worden nu eenmaal dagelijks grote volumes aandelen van ons verkocht'', zei hij. ,,Dit was één zo'n transactie, al moet ik toegeven dat 't dit keer een forse was.'' Salomon Smith Barney van de Corus-aandelen weigerde commentaar.

Corus Group Plc. moet momenteel alle zeilen bijzetten om een verlies van 156 miljoen pond of 234 miljoen dollar weg te werken. Corus kondigde de afgelopen maanden in totaal 4.000 ontslagen aan, vrijwel uitsluitend in Groot-Brittannië. De Britse vestiging kampt met het sterke pond dat het afgelopen anderhalf jaar al 15 procent in waarde steeg ten opzichte van de euro. IJmuiden zit wat dit betreft aan de goede kant van de Noordzee. Verder kampen beide bedrijfsonderdelen met de crisis in de Britse auto-industrie, een traditionele grootafnemer.

Corus streeft er nu naar zijn productie zoveel mogelijk buiten Groot-Brittannië uit te breiden, zodat die minder hinder zal ondervinden van de kracht van het pond. Hoewel 40 procent van de verkopen van Corus plaatsvindt in continentaal-Europa, wordt driekwart van de producten nog in Groot-Brittannië gemaakt.

De grootste staalfabrikant in Europa, Usinor SA, liet wel weten dat prijzen op de staalmarkt stabiel zijn en dat de vraag goed is. Er wordt wel steeds meer staal geïmporteerd uit Oost-Europa en Azië maar dat drukt volgens Usinor SA de westerse prijzen nog niet.