Goldman Sachs toch leider van emissie NTT

Goldman Sachs kan opgelucht ademhalen. Het Japanse ministerie van Financiën heeft besloten de Amerikaanse zakenbank aan te wijzen als een van de leiders van uitgifte van aandelen NTT, de Japanse telecomgigant.

Goldman Sachs was samen met ABN Amro verantwoordelijk voor de beursgang van World Online en dat debacle was in april voor het ministerie van Financiën aanleiding om de bank om opheldering te vragen. Had Goldman Sachs geen bevredigend antwoord gegeven, dan was de bank uitgesloten van de lucratieve beursgang.

Het gaat om de derde emissie van NTT, waardoor het overheidsbelang in het telcomconcern verder vermindert van 53 tot 33 procent. Goldman Sachs was bij de twee voorgaande emissies ook betrokken en verdiende daar samen met de andere begeleidende partijen 247 miljoen dollar aan in de vorm van commissie.

Het ministerie van Financiën heeft voor de begeleiding van de aandelenuitgifte behalve op Goldman Sachs de keus laten vallen op Nomura Securities, Nikko Salomom Smith Barney en Merill Lynch. Tegen de huidige aandelenkoers leveren de aandelen NTT de overheid 1,26 biljoen yen (ruim 28 miljard gulden) op.

De Japanse overheid begon in 1986 met het verkopen van de NTT-aandelen. In 1989 stopte het ermee gezien de slechte marktomstandigheden. Pas tien jaar daarna werd de verkoop weer opgepakt. De opbrengst komt ten goede aan de begroting. Krachtens de wet mag de overheid het belang niet verder verkleinen dan eenderde.

Wanneer de volgende emissie van NTT plaatsvindt, is nog niet bekend. Analisten hebben al gezegd dat het het beste is om er even mee te wachten, gezien de huidige situatie op de aandelenmarkten.