Duitse deelstaten azen op UMTS-geld

De onverwacht hoge opbrengst van de telecom-veiling in Duitsland heeft een debat losgemaakt over de bestemming van het geld. De deelstaten verlangen een evenredig deel van de opbrengst, maar minister van Financiën Eichel blijft erbij dat het geld alleen wordt bestemd voor de aflossing van de staatsschuld. Het bespaarde geld komt ten goede aan het spoorwegennet, onderwijs en wetenschap, en de woningbouw.

Bij de Duitse telecom-veiling zijn zes partijen betrokken, waaronder Mobilcom, dat wordt gesteund door France Telecom. Ze bieden op vier, vijf of zes (het uiteindelijke aantal staat nog niet vast) UMTS-vergunningen. Via UMTS kunnen telecombedrijven internet en videobeelden aanbieden op mobiele apparaten. Duitsland, met 82 miljoen inwoners de grootste markt van Europa, is voor de grote telecomconcerns een belangrijke markt.

Afgelopen woensdag waren de biedingen van de zes partijen tot 24,7 miljard mark opgelopen. Duitse economen waarschuwden toen al voor het uit de pan rijzen van de opbrengst.

Ze vrezen dat bedrijven in financiële moeilijkheden zullen raken als de biedingen blijven stijgen. Inmiddels is het bedrag opgelopen tot boven de 60 miljard mark. Dat is drie keer zoveel als waarop Eichel hoopte.

Het bedrag van de Duitse telecomveiling nadert daarmee dat van de Britse UMTS-veiling dit voorjaar. Die veiling leverde de Britse staat 85 miljard gulden op. De Nederlandse veiling van vorige maand had een eindopbrengst van 6 miljard gulden.

De Duitse telecom-veiling zorgde eerder voor ophef. Gerhard Schmid, oprichter en topman van Mobilcom, zou concurrent Debitel (dat samen met Swisscom biedt) via een aantal uitspraken in de Franse krant La Tribune hebben uitgenodigd om zich terug te trekken. Klaus Dieter Scheurle, toezichthouder op de veiling, tikte Schmid op de vingers wegens zijn uitspraken.

Analisten van zakenbanken verwachten dat de veiling uiteindelijk zo'n 80 miljard mark zal opleveren.