Drafsport?

Morgen staat op de draf- en renbaan Duindigt de 78ste Derby op het programma. Heeft de drafsport in Nederland toekomst?

Rob Milders, directeur van de Draf- en Renbaan Duindigt: ,,Er wordt hard gewerkt om uit het dal te komen waar de sport in zit. Zo zal de NDR (de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport, red.) zich voortaan bezighouden met de handhaving van de integriteit van de sport en niet langer beleidsbepalend bezig zijn en als Draf- en Renbanen Nederland NV verder door het leven gaan. Er kunnen nóg zulke gewichtige bazen aan de leiding van de sport komen, uiteindelijk zijn het de eigenaren van de paarden die beslissen. Want zij zijn er verantwoordelijk voor dat het feestje door kan gaan. Eigenaren vinden het leuk om paarden te laten rennen en draven en om daar weddenschappen op af te sluiten. Organisaties als de NDR en de Banenholding moeten zich daar naar schikken. Dat besef is goed doorgedrongen. Daarom is er over twee eeuwen nog draf- en rensport en natuurlijk Duindigt.''

Hans Eijsvogel, tv-commentator: ,,Het gaat niet goed met de draf- en rensport. Het is een organisatie die afhankelijk is van externe factoren, namelijk van de mensen die weddenschappen afsluiten. Wordt er te weinig of niet gespeeld, dan kan er niet voldoende worden ingehouden om de kosten van de organisatie en het prijzengeld te dekken. De totalisatoromzet anno 2000 ten opzichte van de jaren zestig en zeventig is veel lager, dus gaat het niet goed. Aan de andere kant zal er over honderd jaar nog steeds met paarden om het hardst gedraafd worden. Desnoods op een weiland met als eerste prijs een voorwerp zonder waarde of een geldbedrag van honderd euro.''

Tjitse Smeding, beroepspikeur: ,,Natuurlijk heeft de drafsport toekomst. Slechter dan nu kan niet, dus alleen al op grond daarvan moet het in de toekomst wel beter gaan. Het is een schitterende sport die ook passief goed te volgen is. Psychologische onderzoeken hebben uitgewezen dat sporten waarop gewed kan worden het leukste zijn voor het gehele gezin om mee te beleven. Dat gegeven moet sterker worden uitgebuit.''

Tjalco de Witte, organisator draverij in Wolvega: ,,We krijgen een enorme ontwikkeling in de schoot geworpen en die heet internet. Daardoor wordt het mogelijk om onze sport in alle huiskamers te brengen, waar men direct weddenschappen kan afsluiten. Dat kan via Nederland of via een ontwikkelingsland, maar dan vist Zalm achter het net. Te lang heeft de overheid op de rem gestaan en ontwikkelingen tegen gehouden. Maar er gloort hoop. Er is geld, er is techniek, er is kennis en er is visie. Nu moeten we dit nog zien te combineren en dan structureel aanwenden.''

Anky van Grunsven, dressuuramazone: ,,De pure kracht en snelheid van de dravers, daar val ik voor. Volgens mij verdwijnt de drafsport nooit. De oude Grieken en de Romeinen waren er al gek op. Tact, regelmaat, balans en karakter zijn de basiskenmerken van een dressuurpaard, maar een draver moet daarover net zo goed beschikken, wil het winnend over de eindstreep komen. Het wachten is op een paar aansprekende helden op vier benen. Waar blijven de Speedy Volita's en de Action Skoaters?''

Steven de Jong, tv-regisseur van onder meer De Gouden Swipe, een film over drafsport: ,,Ik had het idee om een draverscompetitie te gaan maken met soap- en tv-sterren op de sulky en dat wekelijks uit te zenden. Maar zoals zoveel plannen heeft ook deze het helaas niet gehaald. Je moet de drafsport onder de mensen brengen en daar is tv bij uitstek het geschikte medium voor. Er spelen nog steeds diverse plannen door mijn hoofd. Draf- en rensport heeft alles wat een goede soap moet hebben. Winnaars en verliezers, kapitaal, gokkers, criminelen, spanning. Op dit moment heb ik de plannen voor een film die als werktitel Champions heeft meegekregen. Autototo heeft een bescheiden subsidie gegeven, dus de kans is groot dat er na De Gouden Swipe weer een film komt met de drafsport als onderwerp.''

    • Jacob Melissen