Dezelfde taal

Het Nederlands open team is bezig aan een oefencampagne. Over een paar weken begint de Olympiade in Maastricht, vandaar. Werd de Europese subtopper Bulgarije onlangs met gering verschil verslagen, afgelopen weekend wachtte het hoog ingeschatte Denemarken. In Hoog-Keppel, een idyllisch plekje in de Achterhoek op het landgoed van sponsor Transfer Solutions, werden de Scandinaviërs met meer dan 100 imps verschil (over 120 spellen) het bos ingestuurd.

Als ik de fans een tip mag geven: houd in Maastricht vooral de verrichtingen in de gaten van het paar Bertens-Nab. Hun ondernemende stijl staat garant voor vuurwerk, terwijl de vlotte babbel van Huub Bertens het spel nog een extra dimensie geeft. `Eigenlijk klinkt Deens hetzelfde als Hollands', legde Bertens vrolijk uit aan de deftige Jens Auken, de Deense vice-president van de Wereld Bridge Federatie: `Als je wat gedronken hebt, klinkt onze taal net zoals die van jullie'. Phonetisch gesproken zit de boertige Brabander vermoedelijk niet eens ver bezijden de waarheid, alleen viel zijn uitspraak op een enigszins ongelukkig moment. Auken was namelijk net aan het zweten op een kwetsbaar geredoubleerd contractje op vijfhoogte en veinsde niets te horen. Of hij verkeerde nog in een shock van het op zijn zachtst gezegd nogal afwijkende biedverloop en eindbod:

Oost gever

♠ 10

NZ kw.

♡ A H B

♦ A 2

♣ A H B 6 4 3 2

♠ V 9 6 5

♠ H B 7 2

♡ V 4

♡ 10 9 7

♦ 10 6 3

♦ V B 8 4

♣ V 10 9 7

♣ 8 5

♠ A 8 4 3

♡ 8 6 5 3 2

♦ H 9 7 5

♣ -

West

Noord

Oost

Zuid

Bertens

Koch

Nab

Auken

pas

2♦1)

pas

2SA2)

pas

3♦3)

pas

4SA4)

pas

5♣5)

dbl

pas

pas

rdbl

pas

pas (!)

pas

1) hoge kleuren, 3-10 pt.; 2) sterke relay; 3) vijf hartens, vier schoppens;

4) azen vragen met harten als troef;

5) 1 aas.

Bertens doubleerde voor de klaverenstart, want hij dacht dat noord 6♡ zou gaan bieden. Dennis Koch-Palmund wachtte een rondje (het was toch forcing) en zuid vertelde met zijn redoublet dat hij een eerste controle in klaveren had. Auken trok wit weg toen werd rondgepast en mompelde iets over een misverstand.

West startte met ruiten en Auken verzonk in diep gepeins. Na een tijdje nam hij ♦A en sloeg hij ♣A. Weer kroop hij in de tank. Had west voor zijn doublet vier of vijf troeven?

Na heel lang nadenken vond hij de oplossing die beide varianten afdekte. Hij incasseerde ♡A en ♡H (zag de vrouw vallen) en speelde ♠A, schoppen getroefd, stak over naar ♦H en troefde weer een schoppen. Nu speelde Auken ♡B.

Bertens troefde en vroeg voor de zekerheid nog een keertje wat 3♦ betekende. Vijf hartens en vier schoppens, luidde het antwoord. `Dan ga je precies elf slagen halen', claimde Bertens voor de leider.

De Tilburger had natuurlijk allang gezien dat de leider de volgende kaart laag op tafel ging troeven en drie slagen voor het einde van slag zou gaan met een klein troefje: NZ plus 1000. Wests aanvankelijke opgewektheid (het was zelfs 7♡ voor NZ) sloeg bij het uitslaan om, toen bleek dat het nevenpaar niet verder was gekomen dan de manche.

Een dag eerder kreeg Bart Nab het op zijn heupen:

Zuid gever

♠ V 7 2

NZ kw.

♡ V 10 3

♦ 5 3

♣ A H 10 8 6

♠ A H 6

♠ 10 9 4 3

♡ 7 5 4

♡ 8 6

♦ 2

♦ A V B 10 7 6 4

♣ B 9 7 4 3 2

♣ -

♠ B 8 5

♡ A H B 9 2

♦ H 9 8

♣ V 5

Bart Nab speelde 4♡ vanuit zuid nadat oost een keer had gepreëmpt in ruiten. West kwam uit met ♠A en switchte naar zijn singleton ruiten. Oost nam het aas, waaronder Nab zijn heer deponeerde! Oost, die dacht dat zuid geen ruitens meer had, speelde schoppen na voor west, die zonder enige fiducie met klaveren doorging. Pure pech voor Holland dat oost die kleur kon aftroeven, zodat 4♡ alsnog down ging. Het eindcontract had, na die geniale ingeving van Bart Nab, een beter lot verdiend.

Tip: Dit weekend begint de Holland Casino Scheveningen Bridge Week. Aanmelden/info: 070-3515241 of www.bart.nl/~sbs.

    • Jan van Cleeff