Cubanen te sterk voor honkbalteam

Cuba heeft het Nederlands team in de Haarlemse Honkbalweek de eerste nederlaag toegebracht: 2-1. Oranje zat defensief sterk in elkaar, maar had aanvallend niets te vertellen. Pas in de laatste innings zorgden invallers Jeffrey Cranston en Dirk van 't Klooster voor wat rake klappen, maar dat kwam net te laat.

Nederland moet vandaag in het laatste groepsduel de Verenigde Staten verslaan om de finale van morgen te bereiken. Het team van bondscoach Pat Murphy wordt in elk geval derde. Op het sterk bezette pre-olympische toernooi geen slechte prestatie.

De honkballers hadden tegen de Cubanen aan slag een moeilijke avond. Liefst zeven van de negen innings hoefden er maar drie man uit de dug-out. Zij konden meteen met een nul weer gaan zitten. Onder het kopje `hits' bleef het op het scorebord tot de laatste slagbeurt angstig leeg. Alleen Mike Crouwel was in de tweede innings dicht bij een score. Hij kreeg een vrije loop na vier wijd en kwam op het derde honk na een Cubaanse veldfout op een klap van Maduro.

Cuba was heel wat trefzekerder (zes honkslagen). Ze hadden in Enrique Diaz ook een slim mannetje, dat via het stelen van honken twee punten inleidde, beide op zijn naam.

Pitcher Ken Brauckmiller gooide geen grootse wedstrijd. Onder druk gaf hij de Cubanen te veel bruikbare ballen. Murphy verving Brauckmiller na vijf innings voor Eelco Jansen, die het iets beter deed. Catcher Balentina maakte ook wat fouten en veroorzaakte met twee onzuivere aangooien het tweede tegenpunt.

Nederland gaf de Cubanen niet meer kansen en leek in de laatste slagbeurt even in staat de wedstrijd te keren. Cranston en Van 't Klooster kwamen met fraaie klappen op de honken. Na een run van Isenia kon Cranston scoren. Meer zat er niet in.