Claim van aboriginals afgewezen

De Australische regering hoeft twee aboriginals geen schadevergoeding te betalen omdat zij als kind bij hun familie zijn weggehaald. Een rechtbank in de deelstaat Northern Territory heeft dat gisteren bepaald.

De historische uitspraak was rechtstreeks op radio en tv te volgen. De man en de vrouw behoorden tot de zogeheten `gestolen generatie'. Ze eisten financiële compensatie, omdat de staat hen als baby bij hun ouders weghaalde en als blanken liet opvoeden. De rechter zei er niet aan te twijfelen dat het tweetal het ouderlijk huis op jonge leeftijd verliet. Maar er bestond destijds in het kader van een assimilatieprogramma een wet die het de regering mogelijk maakte om kinderen van wie de vader of moeder aboriginal was bij hun ouders weg te halen als dat in het belang van het kind was. De rechter meende dat er onvoldoende bewijs was dat in dit geval niet in het belang van het kind was gehandeld.

Tussen 1910 en de jaren zeventig werden ongeveer 100.000 aboriginal-kinderen bij hun ouders weggehaald. Uit een onderzoek in 1997 bleek dat veel van de kinderen seksueel werden misbruikt en mishandeld.

Een van de twee aboriginals wier zaak voor de rechter werd behandeld, Lorna Cubillo, werd in 1947 weggehaald bij haar ouders. De rechter erkent dat Cubillo was mishandeld door een missionaris van het kindertehuis waar ze was ondergebracht, maar zag daarin geen reden om het legale karakter van de uithuisplaatsing te betwijfelen. Hetzelfde geldt voor Peter Gunner, die in 1956 werd weggehaald. Hij werd door een missionaris seksueel misbruikt.

De aboriginal-gemeenschap in Australië, ruim twee procent van de bevolking, is zeer teleurgesteld over de uitspraak. ,,Het is het juridische systeem van de blanken, dat hier al vele jaren in werking is. We zullen op zoek moeten naar een andere weg om onze mensen te helpen'', verklaarde de leider van de aboriginals, Audrey Kinnear Ngingali.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor ruim zevenhonderd vergelijkbare zaken in de deelstaat Northern Territory. En voor 30.000 andere aboriginals, die door blanken zijn opgevoed.

De advocaten van het tweetal overwegen in hoger beroep te gaan. Het probleem was volgens een van hen, dat de rechter moest oordelen over iets dat vijftig jaar geleden gebeurde en toen legaal was. ,,Het oordeel van de rechter doet niets af aan het emotionele en krachtige bewijs van de zaak, en de geschiedenis van wreedheid tegen de aboriginals.''