Bram Som imponeert bij debuut

De pas twintigjarige atleet Bram Som is gisteren bij zijn debuut in de Golden League te midden van de internationale top in Zürich als vijfde geëindigd op de 800 meter.

Hij liep tevens een persoonlijke toptijd van 1.44,01. Daarmee is de atleet uit Gendringen, pas eerstejaars senior, samen met Marko Koers gedeeld tweede op de nationale eeuwige ranglijst op deze afstand. Alleen Rob Druppers met het Nederlands record van 1.43,56 torent daar nog bovenuit. Som, die lange tijd als laatste van het veld liep maar een sterke finish had, leverde weinig in op de Zwitserse winnaar André Bucher (1.43,72).

,,Ik heb keihard getraind. Het gaat steeds beter lijkt het wel'', aldus Som, vorig jaar derde op de EK junioren in Riga. ,,Dit is geweldig. Ik moet mijn snelste laatste 200 meter ooit gelopen hebben. Ik voelde me gewoon thuis in dit veld, liep wel achteraan, maar kon toch aanklampen. Na 600 meter kon ik wat opschuiven. Ik had in dat laatste stuk gewoon nog erg veel macht. Hier leer je erg veel en daarvan kan ik straks in Sydney profiteren. Als ik zie hoe ik hier loop begin ik zelfs aan een finaleplaats te denken.''

Simon Vroemen en Marko Koers konden een maand voor de Olympische Spelen minder indruk maken. Vroemen eindigde op de 3000 meter steeple als twaalfde in 8.20,53, Koers was verbannen naar de B-race van de 1500 meter en finishte als vijfde in 3.36,39.

Vroemen had moeite zich staande te houden in een rommelige race. ,,Ik had een paar keer een atleet voor me die bijna viel. Mijn linkerbeen is flink geraakt door spikes van anderen. Als je dan niet super gemotiveerd bent, lukt het niet een topprestatie te leveren,'' zei hij. De winst ging naar de Keniaan Wilson Boit Kipketer met een matige 8.11,19.

Koers (27) trof het ook al niet met een eveneens warrige B-race. De Keniaan Kipkurui startte met een snelle eerste ronde en Koers moest in een lange eindsprint alles geven om zijn vijfde plaats te verdedigen. ,,De tijd is voor mij niet zo belangrijk in deze fase, zelfs de klassering zegt me niet veel. Ik bleef ontspannen lopen en heb me goed staande kunnen houden in de laatste 200 meter''.

Gabriela Szabo bracht op de 3000 meter de beste seizoensprestatie op 8.26,36. Ook Hicham El Guerrouj was op de 1500 meter het snelst van dit jaar met 3.27,21. De Kenianen Ngeny (3.28,12) en Lagat (3.28,51) bleven eveneens onder de 3.30.

Bij de mannen bleek Maurice Greene hersteld van de hamstringblessure, die hem tijdens de Amerikaanse trials noopte uit te vallen op de 200 meter. Op de 100 meter zegevierde hij in 9,94 seconden, voor Thompson uit Barbados en Boldon (Trinidad). Zeer sterk bleek de Litouwer Alekna op discuswerpen met 71,12 meter. Hij ging vier keer over de zeventig meter.

Sergej Boebka kwam met de polsstok voor het eerst deze zomer tot een geslaagde sprong. De 'tsaar', die in Sydney afscheid neemt, had twee pogingen nodig op 5,50 meter en miste drie keer op 5,70 meter. Haile Gebrselassie liet zich niet verrassen op de slotafstand, de 5000 meter. Met een slotronde van 56,26 seconden kwam de Ethiopiër uit op 12.57,95.