Boekenstad Bredevoort wil uitbreiden

Het boekenstadje Bredevoort wil met een breder cultureel aanbod meer publiek lokken. Literatuur en andere kunstvormen zullen er hand in hand gaan. Boekenmarkten zullen vaker dan tot nu toe worden gecombineerd met exposities, muziek, theater en lezingen. Gestreefd wordt naar een forse toename, zo mogelijk een verdubbeling, van de naar schatting 100.000 Nederlandse en Duitse bezoekers die nu jaarlijks het het 800 jaar oude vestingstadje in de Achterhoek aandoen.

Reina Steenwijk is door de Stichting Bredevoort Boekenstad aangetrokken als project-manager met de opdracht de stad in twee jaar in de vaart der volkeren op te stuwen en verschillende initiatieven te coördineren. De gemeente Aalten, waaronder Bredevoort valt, steunt het project. ,,We zijn bezig nieuwe doelgroepen aan te boren,'' zegt Steenwijk. ,,De echte boekenfanaten en de mensen uit de omgeving bereiken we al. Maar ook boekenliefhebbers uit de rest van het land en uit Duitsland zouden hier eigenlijk op zijn minst eens per jaar langs moeten komen.''

Bredevoort is in 1993 begonnen zich te manifesteren als Boekenstad in navolging van het beroemde Britse Hay-on-Wye. Het initiatief was van de vereniging Bredevoorts Belang, die de kleine gerestaureerde - historische kern van de stad nieuw leven wilde inblazen. Inmiddels zijn er 25 antiquariaten en tweedehandsboekwinkels gevestigd, waaronder vijf Duitse, en zijn er zeven kunstgaleries. De antiquaren werken samen in een zoekdienst die helpt om `onvindbare' boeken op te sporen.

In historische centrum van Bredevoort worden druk bezochte voorjaars- en najaarsmarkten gehouden. De eerstvolgende grote internationale markt is op 26 augustus. Er nemen meer dan 180 boekhandelaren aan deel uit Nederland en Duitsland. Elke derde zaterdag van de maand is er markt `voor de betere boeken', waar ook `gesloten' antiquariaten hun aanbod laten zien. ,,In september bijvoorbeeld wordt een genealogiedag gehouden,'' vertelt Steenwijk. ,,In juni hebben we voor het eerst een boekenveiling gehouden en in juli een markt waarop particulieren hun eigen boeken mochten verkopen. Die markt voor particulieren was een groot succes en wordt in oktober herhaald.''

De zaterdagen waarop er markt is lenen zich bij uitstek voor een combinatie met culturele evenementen en de bedoeling is dan ook dit tot een vast patroon te maken. In de 16de-eeuwse Sint Joriskerk is plaats voor 250 personen. In december bijvoorbeeld is er een optreden, met muziek, van kinderboekenschrijfster Bette Westera. Voor de nabije toekomst bestaan er plannen voor een project rond Rembrandts levensgezellin Hendrickje Stoffels, die in Bredevoort heeft gewoond. Steenwijk: ,,We mikken wel op een bepaald publiek dat in boeken en cultuur geïnteresseerd is. Ik wil er geen Ponypark Slagharen van maken.''

Bredevoort Boekenstad, `t Zand 25, Bredevoort. Inf. (0543) 452380. www.tref.nl/achterhoek/bredevoort booktown.

    • Gerda Telgenhof