Air France kampt met geweld door overboeking

De Franse vliegtuigmaatschappij Air France huurt vanaf maandag vijf vliegtuigen. Met de extra 1000 stoelen wil het bedrijf iets doen aan het aanhoudende tekort aan zitplaatsen tijdens de hoogseizoen.

Overboekingen leiden steeds vaker tot geweldplegingen door wachtende passagiers. Dat was een van de redenen waarom enkele honderden leden van het grondpersoneel op vluchthaven Charles de Gaulle in Parijs afgelopen dinsdag staakten.

Ze klaagden over hun slechte werkomstandigheden, onder andere de toenemende confrontatie met geweld. Zo zou er vaker naar hen worden gespuugd en zouden ze vaker worden geslagen.

Een woordvoerder van Air France schatte de overboeking op gemiddeld 15 procent. Volgens hem was dat percentage vergelijkbaar met dat van andere luchtvaartmaatschappijen. Hij verklaarde bovendien dat overboeking slechts in 25 procent van de gevallen de reden was waarom mensen hun vlucht missen. Andere redenen zijn de veelvuldige vertragingen op Roissy, waar veel reizigers hun verbindende vlucht nemen, en werkzaamheden op het vliegveld.