Winst bij spoorwegen met kwart gestegen

De Nederlandse Spoorwegen hebben in de eerste helft van dit jaar een nettowinst uit gewone bedrijfsvoering behaald van 162 miljoen gulden. Dat was een kwart meer dan in dezelfde periode van 1999. Over het vorige jaar meldde het bedrijf een nettowinst van 258 miljoen gulden.

De opbrengsten namen in het eerste halfjaar met 264 miljoen gulden toe tot 2.953 miljoen gulden, een stijging van bijna 10 procent. De NS boekten in de eerste zes maanden een buitengewoon resultaat van 3,2 miljard gulden. Dat was hoofdzakelijk te danken aan de verkoop van het belang van 50 procent in telecombedrijf Telfort aan British Telecom.

Het reizigersvervoer nam met 2,7 procent toe ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De groei deed zich met name voor op werkdagen. De consumentenomzet op de stations groeide met 5,1 procent naar 372 miljoen gulden op de in totaal 1.388 verkooppunten.

De punctualiteit, die de afgelopen jaren licht verbeterde, viel terug van 87,4 naar 86,6 procent. De NS wijt dit met name aan enkele grote storingen. Daarnaast leverde de krapte aan personeel en materieel problemen op. De gemiddelde personeelsomvang nam met 3 procent af.

In de tweede helft van dit jaar nemen de Nederlandse Spoorwegen maatregelen voor kwaliteitsverbetering en meer veiligheid. Dit project, `Bestemming: Klant', zorgt voor extra kosten. Desondanks verwacht NS dat de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening dit jaar, mede door hogere rentebaten, ,,aanzienlijk'' boven het peil van vorig jaar komt te liggen. De financiële wereld interpreteert zo'n kwalificatie als een stijging van 30 tot 45 procent.