Wall Street opener

De Amerikaanse toezichthouder op de beurs, de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft gisteren alle beursgenoteerde bedrijven verplicht om particuliere beleggers tegelijk met grote beleggingsinstellingen te informeren over de financiële gang van zaken.

Daarmee doorbreekt de SEC een traditie op de beurs van Wall Street die banken, pensioenfondsen en andere grote investeerders een hechtere relatie met de grote beursfondsen bood dan kleine beleggers.

Het bestuur van de SEC besloot met drie stemmen tegen één tot een verbod voor beursgenoteerde ondernememingen om informatie aan een selecte groep van analisten en contactpersonen van banken, verzekeraars en andere grote beleggingsinstellingen te verstrekken vóór deze informatie openbaar wordt gemaakt. De SEC kreeg de laatste maanden zeker 6.000 brieven en emails over haar concept-besluit, waarvan verreweg de meeste steunbetuigingen waren.

Maar de effectenhandel heeft zich fel verzet tegen het voorschrift omdat het de verhouding tussen grote beleggers en de beurs zou verkillen.