Van Gaal geeft Nederlands elftal `frisse injectie'

Met de blik gericht op de toekomst en een knipoog naar het recente verleden drukt bondscoach Louis van Gaal nu al zijn stempel op het Nederlands elftal. Na een openhartig gesprek met zijn voorganger Frank Rijkaard benoemde Van Gaal gisteren Ruud Krol tot zijn assistent voor de komende twee jaar. ,,Ik wilde per se iemand uit de vorige technische staf'', legde de bondscoach uit. De 51-jarige Krol beschikt nog niet over het diploma coach betaald voetbal. Wat hem onderscheidt van Van Gaal? ,,Ik draag geen sokken'', zei de oud-Ajacied. ,,Krol heeft veel meer humor dan ik'', wist Van Gaal.

Krol was tijdens het Europees kampioenschap naast Johan Neeskens de tweede assistent van Rijkaard. ,,Krol is met zijn tijd meegegaan, maar hij is wel iemand van de oude generatie'', stelde Van Gaal. ,,Ruud heeft bovendien op het hoogste niveau gevoetbald en diverse culturen meegemaakt. Als trainer heeft hij het in Egypte langer volgehouden dan wie ook. Over zijn kwaliteiten als coach kon ik uiteraard niet oordelen. Maar Rijkaard en teammanager Hans Jorritsma hebben Krol uitvoerig geprezen. En na één gesprek had ik al een positief gevoel over Ruud. Ik heb de komende twee jaar een heel loyaal mens naast me.''

De technische staf is nog niet compleet. Van Gaal zoekt nog een coach voor Jong Oranje. Voorlopig neemt assistent Ruud Kaiser de regie van het jeugdelftal op zich. Met zijn oude werkgever Barcelona overlegt Van Gaal momenteel over het tijdelijk afstaan van keeperstrainer Frans Hoek, voor wie hij een parttime-baan bij Oranje in gedachten heeft. Van Gaal zat gisteren ironisch genoeg in de Johan Cruijff-zaal van het KNVB-sportcentrum in Zeist. Maar hij heeft zich in zijn eerste maand als bondscoach laten leiden door Rijkaard met wie hij vorige week ,,een indringend, soms emotioneel en heel vruchtbaar'' gesprek voerde.

Naast Rijkaard consulteerde Van Gaal tevens clubtrainers als Foppe de Haan (Heerenveen), Eric Gerets (PSV) en Dick Advocaat (Glasgow Rangers). Zij steunden Van Gaal in zijn wens de A-selectie ,,een frisse injectie te geven''. Zo maken Arnold Bruggink, Mark van Bommel en Wilfred Bouma van PSV, Fernando Ricksen (Glasgow Rangers) en Jan Vennegoor of Hesselink (FC Twente) volgende week in Hoenderloo kennis met de spelers, die onder leiding van Van Gaal de trauma's van het EK gaan verwerken.

Nog één keer zal het drama rond de gemiste strafschoppen tegen Italië de revue passeren. ,,Maar verder zal het niet veel voorstellen'', sprak Van Gaal, relativerend. ,,Ik zal met de spelers gaan praten om te zien in hoeverre zij nog behoefte hebben aan een verwerkingsproces. Maar ik wil tevens hun mening peilen over de speelwijze onder Rijkaard.'' En met een ironische verwijzing naar het idee van Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik, die nationale elftallen wil laten bestaan uit spelers uit dezelfde, nationale competitie: ,,Door te kiezen voor jonge spelers uit de Nederlandse competitie bedien ik Jorien op zijn wenken.''

Behalve recordinternational Aron Winter, die na het EK afscheid nam, heeft ook Dennis Bergkamp definitief een punt gezet achter zijn carrière in Oranje. Van Gaal citeerde gisteren een brief van de Arsenal-spits, die hij via zijn zaakwaarnemer Rob Jansen had ontvangen. ,,Aan dit besluit is een proces van enkele maanden vooraf gegaan'', schreef Bergkamp aan Van Gaal. ,,Mede in overleg met mijn vrouw heb ik besloten na tien jaar mijn loopbaan in het Nederlands elftal af te sluiten om meer rust in te bouwen. Nu kan ik mij volledig concentreren op het clubvoetbal.''

Naast de vijf jongelingen kent de selectie van Van Gaal nauwelijks verrassingen. Opvallend was wel dat hij Ronald de Boer uitdrukkelijk tot de aanvallers rekende. ,,Ronald is een heel apart geval'', meent Van Gaal. ,,Ik heb hem zelf bij Ajax tot halfspeler getransformeerd, maar hij denkt als een aanvaller. Daar moest ik Ronald de Boer bij Ajax wel eens op wijzen. Maar in principe kies ik voor dezelfde speelwijze als Rijkaard en in die tactiek hebben we een probleem op de rechtsbuitenpositie. Naast Overmars is Ronald de Boer een uitstekend alternatief.''

Clarence Seedorf krijgt Van Gaal een kans op eerherstel na een voor hem mislukt EK. ,,Ik weet niet of ik de trainer ben die hem beter laat functioneren'', zei Van Gaal. ,,Seedorf is het sterkst in de as van het veld. Clarence kan heel veel. Maar hij zal ook volgens mijn filosofie moeten gaan spelen.'' Die filosofie wordt volgende week al zichtbaar in een oefenwedstrijd tegen de amateurs van AGOVV. Op 2 september speelt Nederland in de Arena in de WK-kwalificatie tegen Ierland. Van Gaal heeft dus nog tijd genoeg om te oefenen op het nemen van strafschoppen.

    • Robèrt Misset