STE onderzoekt daghandel effecten

De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) onderzoekt of door de toenemende belangstelling voor daghandel in effecten de beursregels moeten worden aangescherpt. Het onderscheid tussen particuliere beleggers en professionele handelaren dreigt door de daghandel te verdwijnen. Particulieren lopen bij koop en verkoop van aandelen op één dag grote financiële risico's.

Het daghandelen, op een dag in een aandeel zowel koop- als verkooptransacties doen, is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Door het gebruik van internet zijn de transactiekosten voor de handel in effecten sterk gedaald.

Naast de professionele handelaren heeft een groeiende groep particuliere beleggers ontdekt dat met de dagelijkse schommelingen van de aandelenkoersen veel geld te verdienen valt.

In Amerika zijn er naar schatting al meer dan 50.000 daghandelaren. In Nederland loopt het volgens de STE zo'n vaart niet en is het aantal particuliere daghandelaren nog te verwaarlozen, aldus STE-woordvoerster A. Bernsten.

Desondanks wil de STE toch de omvang van de daghandel in Nederland in kaart brengen. Omdat aan het daghandelen grote financiële risico's zijn verbonden, moet daarbij ook de rol van de banken worden belicht.

Deze verstrekken sinds de introductie van effectenhandel via internet steeds meer kredieten aan particulieren. De STE pleit ervoor dat de betrokken bedrijven zoals banken die dienst- en kredietverlening aan daghandelaren geven, met speciale overeenkomsten gaan werken.

Ook onderzoekt de STE of extra voorzieningen voor de daghandelaren op de beurs gewenst zijn. Particuliere beleggers hebben bijvoorbeeld nu nog geen toegang tot de centrale beurscomputer.

In Amerika heeft de beurswaakhond SEC al een paar keer gewaarschuwd voor de grote risico's van daghandel.