Soapopera

Luchtvaartmaatschappijen KLM en Alitalia gingen op 28 april als vrienden uiteen. Volgens KLM althans. De Italianen begrepen er niets van, ze voelden zich verraden door de `kolonisten'. KLM-topman Van Wijk bleef mild. Het lag niet aan Alitalia, maar aan de Italiaanse politiek.

Maar nu de Italiaanse maatschappij zich rechtstreeks tegen haar voormalige partner keert en al maanden met modder gooit, moet KLM ook wel van zich afbijten, zo verklaarde Van Wijk deze week tegen journalisten. KLM heeft achter onze rug om met British Airways gepraat, zegt Alitalia. Alitalia kan niet tegen zijn verlies, meent KLM.

Alitalia ging een stap verder en vertaalde het onrecht in claims. In het samenwerkingscontract stond immers dat op praten met derden een boete staat van 550 miljoen gulden. Volgens KLM zijn de claims onnodig en nergens op gebaseerd. Maar wat Alitalia kan kunnen wij ook, dachten ze in Amstelveen. ,,Als zij bepaalde rechten aan het contract denken te kunnen ontlenen, kunnen wij dat ook'', zei Van Wijk. Wat KLM gaat claimen? ,,Dat weten we nog niet.''

Van dat soort dreigementen zullen de Italianen niet wakker liggen. Maar de KLM moet voorzichtig zijn. De luchtvaartmaatschappij heeft een kwetsbare organisatie die makkelijk is te chanteren. Straks sturen de Italianen al hun operazangers met volle bepakking naar Amsterdam. Of een stal Italiaanse renpaarden.

    • Esther Rosenberg