Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de slechte omstandigheden in de kindertehuizen in Moldavië, een voormalige Sovjet-republiek. Slechte voeding, geen enkele educatie en geen uitzicht op verbetering in de toekomst. Kinderen die lastig zijn worden vastgebonden of in een cel gezet. TV2, 18.15-18.43u.

Nova. Aandacht voor de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de vraag hoeveel kracht en invloed deze terroristische organisatie heeft. Verder een reportage vanaf het badstrand van Schiermonnikoog waar kunstenaars meedoen aan het project The colourfield performance en voor 1 september duizend panelen willen beschilderen. Ned.3, 22.30-22.54u.

DOCUMENTAIRES

De eetfabriek. Over de voedselveiligheid in Europa en schandalen rond voedsel. Nog steeds worden te veel mensen ziek van eten, vooral als er buiten de deur wordt gegeten, of argeloos voedsel gekocht. Ned.3, 19.27-20.02u.

Artsen van de 21ste eeuw. Portret van de Franse psychiater Gilles Roland-Manuel die in een kliniek in de buurt van Parijs autistische jongeren begeleidt. Samen met zijn team probeert hij jongeren te leren hoe ze ondanks hun beperkingen goed kunnen functioneren. Hij wordt daarin bijgestaan door acteurs, muzikanten en journalisten. TV2, 23.35-0.05u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De Wereld van Boudewijn Büch. Bezoek aan het Hank Williams museum in Montgomery dat is gebouwd in een voormalig treinstation; en aan het graf van de countryzanger. Williams stierf op 30-jarige leeftijd. Ned.3, 20.32-21.03u.

An audience with Tom Jones. Zanger Tom Jones zingt samen met Mick Hucknall (Simply Red) en Cerys Matthews (Catatonia) klassieke en nieuwe nummers. RTL4, 22.00-23.25u.

Céline Dion. Show van popdiva Céline Dion die vorig jaar november in de Radio City Music Hall in New York werd opgenomen. Zij zingt o.a. Love can move mountains en To love you more. TV2, 22.03-22.55u.

Barrymore on Broadway. Tweede deel van een drieluik waarin presentator Michael Barrymore op Broadway een auditie voor Saturday night fever bijwoont en tips krijgt over het schrijven van Broadway-hits. BBC1, 23.20-0.15u.

The art of violin. Eerste aflevering van een tweeluik over de meest indrukwekkende en toonaangevende violisten. Met o.a. Yehudi Menuhin, Jascha Heifetz en David Oistrakh. Ned.1, 23.30-0.27u.

FILM

I'm Not Rappaport (Herb Gardner, 1996, VS). Hier en daar langdradige komedie met de deze zomer overleden Walter Matthau als oude mopperkont. Een mopperkont met een missie, want vol politiek vuur onderhoudt hij de ontslagen conciërge Ossie Davis over het onrecht in de wereld. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

Arthur (Steve Gordon, 1981, VS). Debuterende Gordon was geen lange carrière beschoren. Het jaar na de bejubelde komedie Arthur stierf hij. Oscar voor Sir John Gielgud in zijn rol van stijve Britse butler die de excentrieke miljonair Dudley Moore in naam op het rechte (lees: goed gehuwde) pad moet houden. Met Liza Minnelli als arbeidersdochter. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Deep Cover (Bill Duke, 1992, VS). Om de rollen van Laurence Fishburne en Jeff Goldblum vermeldenswaardige politiethriller over de dunne scheidslijn tussen corruptie en recht. Goldblum personifieert de Januskop van justitie als coke-dealende advocaat, terwijl Fishburne als undercover-agent zijn rol op meer filosofische wijze benadert. Veronica, 21.05-23.05u., met reclame.

Miami Rhapsody (David Frenkel, 1995, VS). Slap aftreksel van een Woody Allen-film lijkt op een gepolijste reeks soap-afleveringen vol wijsneuzerige constateringen en snedige opmerkingen. Sarah Jessica Parker aarzelt in het huwelijk te treden, gelet op de overspeligheid van zowel haar ouders (Mia Farrow en Paul Mazursky) als haar broer en zus. Naomi Campbell speelt in een bijrol een fotomodel. VRT, 22.10-23.44u.

. Hotel Paura (Renato de Maria, 1996, It.). Zie Film-vooraf. Ned.3, 22.54-0.27u.

Spanish Rose (Bob Misiorowski, 1993, VS). Abusievelijk van moord op een collega beschuldigde man zet alles op alles om zijn onschuld te bewijzen in doorsnee formulethriller. Ook bekend als Point of Impact. SBS6, 23.40-1.20u., met reclame.

. The Burning Season (John Frankenheimer, 1994, VS). Oorspronkelijk voor televisie gemaakt politiek drama over het leven van de Braziliaanse vakbondsleider Chico Mendes, gespeeld door Raul Julia. Nadat Frankenheimer in 1962 als filmmaker opviel met Birdman of Alcatraz en The Manchurian Candidate, regisseerde hij ruim 120 tv-films. RTL4, 23.45-2.00u., met reclame.

. Far and Away (Ron Howard, 1992, VS). Grote historische avonturenfilm over de Oklahoma Land Rush. De destijds pasgehuwden Tom Cruise en Nicole Kidman mochten als eenvoudige boerenjongen en Iers meisje van goeden huize de oversteek naar de Nieuwe Wereld maken om ook op het witte doek elkaar hun liefde te verklaren. BBC1, 0.15-2.25u.

Cyberella: Forbidden Passions (Jackie Garth, 1995, VS). Erotica in cyberspace. SBS6, 1.20-2.45u., onderbroken door reclame.

. Key Largo (John Huston, 1948, VS). Zie Film-vooraf. BBC2, 2.05-3.45u., zw.

Nothing Sacred (William A. Wellman, 1937, VS). Onverwacht venijnige screwball comedy waarin journalist Frederic March op z'n minst even opportunistisch is als de vermeend doodzieke Carole Lombard, die zich alle media-aandacht die haar aanstaande dood met zich meebrengt, gretig in zich opzuigt. Morgen, SBS 6. 11.15-12.35u., met reclame.

En nagesynchroniseerd: The Birdcage (Mike Nichols, 1996, VS). ARD, 20.15-22.05u. en 2.35-4.25u.; A Dangerous Woman (Stephen Gyllenhaal, 1993, VS). ARD, 0.55-2.35u.