Ramsj

John Hemming (ed.): Royal Geographical Society Illustrated. Gebonden, Stewart, Tabori & Chang 1998, van ƒ141,- voor ƒ69,90.

De Boekenmarkt Den Haag.

Verzameling van ruim driehonderd zeldzame, merendeels negentiende-eeuwse foto's, afkomstig uit de archieven van de Royal Geographical Society. Het Boek is ingedeeld in zes regio's – waaronder Azië en de noordpool – die elk uitgebreid aan de orde komen: zowel het landschap als de uiteenlopende volkeren en stammen die het gebied destijds bewoonden. En dan zijn daar nog de ontdekkingsreizigers zelf met hun expedities, mannen en vrouwen als Isabella Bird en Ernest Gedge die met hun fotomateriaal de grondslag legden voor dit prachtige document.

Philip Hoare: Noël Coward, a biography. Gebonden, Simon & Schuster 1995, van ƒ111,- voor ƒ29,50. Nayler & Co Den Haag.

Veelgeprezen biografie van de legendarische Engelse acteur, toneelschrijver (Private lives), componist van musicals, en filmregisseur (Brief encounter) Noël Coward (1899-1973). Voor het eerst wordt openlijk geschreven over de homoseksualiteit van Coward, ook al blijft de auteur daarbij keurig binnen `the bounds of discretion and good taste,' zo laat de flaptekst de verschrikte Engelse lezer meteen weten. Gebaseerd onder meer op tientallen interviews met tijdgenoten.

Péter Nádas: A book of memories. Gebonden, Farrar 1997, van ƒ77,85 voor ƒ19,95. Het Martyrium Amsterdam.

`Als een psycho-analytische biechtvader noteert Nádas nauwkeurig het voor normale stervelingen onhoorbare gemurmel dat uit het onderbewuste opstijgt en schijnbaar moeiteloos formuleert hij gevoelens die daarvoor onbenoembaar leken,' schreef Chris van Esterik in deze krant over het magnum opus van Nádas, dat in het Nederlands verscheen onder de titel Het boek der herinneringen. De drie verhaallijnen, spelend onder meer in Boedapest tijdens de jaren vijftig, hebben telkens hetzelfde thema: liefde en erotiek als de fundamenten van het menselijke gevoelsleven. Zware kost nu en dan, maar opgediend `als betrof het een luchtige soufflé,' aldus Van Esterik.

Machado de Assis: Vrouwenarmen, verhalen. Gebonden, De Arbeiderspers 1986, van ƒ39,90 voor ƒ14,90.De Slegte.

`Hij is gewoon erg goed, een eenling, zonderling die bijzonder helder en speels schrijft en in die onnadrukkelijke stijl heel diepgaande, interessante zaken zegt,' schreef August Willemsen over (het werk van) de Braziliaanse schrijver Machado (1839-1908). Willemsen zelf vertaalde Vrouwenarmen, een bundel korte verhalen met als hoogtepunten `Nachtmis', `De geheime reden', `Eeuwig' en `Trio in la-mineur', een verhaal over een vrouw die – thema bij uitstek van Machado – geen keus kan maken tussen twee mannen.

Dat laatste verhaal wordt verder uitgewerkt in de roman Ezau en Jacob uit 1904, een ander deeltje uit deze mooie Machado-reeks dat in de ramsj ligt. Bij de Slegte, van ƒ39,90 voor ƒ14,90.

Isaac Bashevis Singer: Shadows on the Hudson, a novel. Gebonden, Farrar 1998, van ƒ72,65 voor ƒ19,95. Het Martyrium.

Postuum verschenen roman van Singer, oorspronkelijk gepubliceerd als feuilleton in een Amerikaanse krant. Het boek, spelend in New York aan het eind van de jaren veertig, beschrijft het leven van een tiental joden die allen getekend zijn door het verlies van vrienden en familie tijdens de Holocaust. De toon is af en toe bitter en cynisch, zeker als het gaat over de snelle wederopbouw van Duitsland en de miljarden die Amerika daar voor over heeft. Een belangrijke roman die achteraf de toekenning aan Singer van de Nobelprijs (1978) eens te meer rechtvaardigt, oordeelde Lucas Ligtenberg in NRC Handelsblad.

Bij De Slegte is een vroege roman van John Updike te vinden: Paren (Couples) uit 1968, het verhaal van Piet Hanema, een Amerikaan van Nederlandse afkomst (`met wat vlakke, van Hollandse voorvaderen geërfde trekken') die de ene na de andere buitenechtelijke relatie aanknoopt. Boek genoot destijds faam vanwege de vele, onverhuld beschreven, seksuele passages die het bevat. Van ƒ29,90 voor ƒ14,90.

Janet Wallach: Gertrude Bell, koningin van de woestijn. Paperback, Anthos 1997, van ƒ59,50 voor ƒ19,95. De Slegte.

Geromantiseerde, maar zeker onderhoudende biografie van Gertrude Bell (1866-1926), een van de kleurrijkste vrouwen uit de Victoriaanse tijd: specialiste op het gebied van de Arabische wereld (waar ze ook opgravingen deed), vertrouwelinge van sjeiks en stamhoofden, en bondgenote op de achtergrond van T.E. Lawrence tijdens diens militaire campagne in het Midden-Oosten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uitvoerige index.

    • Henk Lagerwaard