Poolse president formeel gezuiverd van aantijgingen

President Aleksander Kwasniewski van Polen is gisteren formeel gezuiverd van de verdenking, in het communistische verleden te hebben samengewerkt met de toenmalige geheime dienst, de SB.

Lech Walesa, oud-president van Polen en oud-leider van de vrije vakbond Solidariteit (en net als Kwasniewski kandidaat bij de presidentsverkiezingen van komende herfst) moet vandaag voor het tribunaal verschijnen. Walesa is er door critici van beschuldigd onder de codenaam Bolek als informant voor de SB te hebben gewerkt – een beschuldiging die hij steeds fel heeft tegengesproken.

Een speciaal tribunaal kwam gisteren na onderzoek tot de conclusie dat Kwasniewski, die vóór 1989 hoofdredacteur van diverse bladen en minister van Jeugd en Sport is geweest, zich nooit met de SB heeft ingelaten, noch als medewerker, noch als informant. In het kader van het onderzoek zijn onder anderen voormalige SB-agenten aan het woord gekomen. ,,De verklaring die Aleksander Kwasniewski heeft afgelegd als kandidaat voor het presidentschap correspondeert met de werkelijkheid'', aldus het tribunaal.

Het onderzoek naar Kwasniewski's activiteit vindt plaats op grond van een vorig jaar aangenomen wet die bepaalt dat topfunctionarissen tekst en uitleg moeten geven over hun relaties met de SB. Parlementariërs, ministers, rechters en anderen met een openbare functie moeten uitleggen of ze met de SB hebben samengewerkt. Wie blijkt te hebben gelogen, wordt gestraft met een boete en uitsluiting van hoge functies voor de periode van tien jaar.Kwasniewski reageerde gisteren tevreden over de uitslag. ,,Het recht heeft gezegevierd'', zei hij. De voormalige communist was er door zijn rivaal Marian Krzaklewski van beschuldigd als informant met de codenaam Alek met de SB te hebben samengewerkt. Het kamp van de president beschuldigde op zijn beurt Krzaklewski, de huidige leider van de regeringspartij AWS (Kiesbond Solidariteit), van het gooien met modder in de aanloop tot de presidentsverkiezingen. In de peilingen heeft de populaire Kwasniewski een straatlengte voorsprong op zijn rivalen. Op Krzaklweski zou, als er vandaag presidentsverkiezingen zouden worden gehouden, minder dan tien procent van de Poolse kiezer zijn stem uitbrengen; rond zestig procent van de kiezers zou op Kwasniewski stemmen. Kwasniewski zei gisteren te hopen dat de beschuldingen aan zijn adres nu ophouden.