Pedofielen vrij dankzij tabloid

Twee Britten die schuldig zijn bevonden aan kindermisbruik zijn gisteren aan celstraffen ontkomen omdat de rechter vond dat zij al genoeg waren gestraft door publicatie van hun naam in het boulevardblad News of the World.

,,U en uw familie hebben aanzienlijk geleden onder negatieve publiciteit'', zei een rechter in Manchester tegen de voormalige onderwijzer Raymon Cullens (51). Naam en foto van Cullens waren opgenomen in de namenlijst die News of the World onlangs publiceerde als onderdeel van een name and shame campagne tegen pedofielen.

Cullens had in 1993 al 30 maanden vastgezeten voor het onzedelijk betasten van drie van zijn leerlingen. Hij werd gisteren schuldig bevonden aan misbruik in 1986 van een destijds 8-jarige leerlinge, maar kwam er vanaf met een voorwaardelijke straf van 15 maanden. De leerlinge, nu 22, omschreef het oordeel van de rechter als ,,absoluut schandelijk''.

Ook een 82-jarige oorlogsveteraan uit Newcastle kreeg een voorwaardelijke straf, voor het onzedelijk betasten van een negenjarig meisje. De man was door buurtbewoners al uit zijn huis gejaagd.

Onder druk van de politie en de regering is de grootste actie tegen kindermisbruik intussen opgeschort. De organisatoren van de burgerprotesten in Portsmouth besloten gisteravond met de plaatselijke autoriteiten om de tafel te gaan zitten. Enkele honderden bewoners van het Zuid-Engelse Portsmouth demonstreerden sinds een week elke avond voor huizen van mensen die zich volgens hen aan minderjarigen hebben vergrepen. Daarbij gingen auto's in vlammen op en werden ramen ingegooid. Door de onrust en dreigementen zagen vijf gezinnen zich al gedwongen andere huisvesting te zoeken.

Woordvoerders van de demonstranten willen dat het overleg leidt tot de verhuizing van twintig personen die zich aan kinderen zouden hebben vergrepen. De namen staan op een zelf samengestelde lijst. Het gemeentebestuur zou bereid zijn de betogers een heel eind tegemoet te komen: mensen die op de lijst staan, krijgen van de gemeente het `advies' te verhuizen.