Moskou: Diana's Halo Trust spioneert

De Russische geheime dienst FSB beschuldigt een Britse charitatieve organisatie van het opleiden van ,,Tsjetsjeense terroristen''. Het gaat om de organisatie Halo Trust, die zich inzet tegen het gebruik van landmijnen en die vóór haar dood werd gesteund door prinses Diana.

Volgens de FSB is de Halo Trust illegaal in Tsjetsjenië aanwezig. Leden van de organisatie zouden met steun van de Tsjetsjeense leider Aslan Maschadov rond honderd ,,saboteurs'' hebben opgeleid in het opsporen en het onschadelijk maken van landmijnen. De organisatie zou zowel militaire als communicatie-apparatuur naar de rebellen hebben gesmokkeld. De FSB noemde vier van de Halo Trust-medewerkers met name; zij zouden zich hebben ingelaten met ,,spionage en subversieve activiteiten tegen Rusland in Tsjetsjenië''. Een van de vier zou een officier van de Britse militaire inlichtingendienst zijn; hij zou de leiding hebben gehad van een groep die in het dorp Stariye Atsjkoj Russische wapens en munitie hebben vergaard en informatie over dat verzamelde materiaal zou hebben doorgegeven naar een kantoor van Halo Trust in Schotland. Halo Trust zou verder militaire en politieke informatie hebben verzameld met contacten van Maschadov en andere Tsjetsjeense leiders, via een netwerk van plaatselijke agenten.

De beschuldigingen zijn tegengesproken door woordvoerders van Halo Trust. Zij zeiden dat leden van de organisatie zich tot vorig jaar in Tsjetsjenië hebben bevonden in het kader van het opruimen van mijnen na de eerste Tsjetsjeense oorlog. De Russische autoriteiten waren daarvan op de hoogte en hadden er ook mee ingestemd. De leden van Halo Trust moesten het land echter verlaten toen eind vorig jaar de tweede oorlog begon. ,,De meesten'' van de vier door de FSB genoemde leden werken inmiddels niet meer bij de organisatie.