Legionella in sporthal Nijmegen geconstateerd

In de doucheruimtes van sporthal Onder de St. Steven, die tijdens de vierdaagse van Nijmegen onderdak bood aan 300 wandelaars, is de legionellabacterie aangetroffen. Eén van de wandelaars blijkt tijdens het evenemenent in juli met de bacterie te zijn besmet.

Vorige week werd bekend dat de man, een 59-jarige wandelaar uit Venlo die tijdens de vierdaagse in de sporthal overnachtte, de ziekte had. Daarop heeft de gemeente Nijmegen onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van de bacterie. Gisteren werd na onderzoek duidelijk dat de doucheruimte van Onder de St. Steven inderdaad zijn besmet.

De gemeente heeft de 300 wandelaars van de sporthal aangeschreven. Het gaat daarbij om groepen wandelaars uit Noorwegen, Duitsland, Limburg en een aantal medewerkers van het dagblad De Telegraaf. Geen van deze wandelaars is besmet. Eén deelnemer was ziek, maar bleek een zware griep te hebben.

Omdat de incubatietijd van zeventien dagen verstreken is, verwacht de GGD niet dat zich er nog nieuwe gevallen van de ziekte zullen aandienen.

De douches worden de komende dagen een kwartier lang worden doorgespoeld met water van tachtig graden, om de besmettingshaarden te verwijderen. Ook de doucheruimtes van andere gemeentelijke accommodaties worden schoongemaakt. De douches van Onder de St. Steven blijven voorlopig gesloten, zo zegt een woordvoerder van de gemeente. Op het moment dat een nieuw onderzoek uitwijst dat de bacterie definitief verwijderd is, kan er weer van de doucheruimte gebruik worden gemaakt.

De gemeente zegt in samenspraak met de GGD de zaak in de toekomst ,,nog veiliger'' aan te pakken. Zo zullen de beheerders van de sporthallen douches die twee dagen niet gebruikt zijn, een kwartier lang laten stromen. Pas daarna kunnen de douches gebruikt worden. De legionellabacterie kan zich ontwikkelen in stilstaand water in de leidingen.