Kartellamt tikt benzineconcerns op de vingers

Het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, heeft de oliemaatschappijen in Duitsland gisteren gelast met onmiddellijke ingang benzine aan de vrije pompen niet tegen een hogere prijs te verkopen dan aan hun eigen pompstations.

Volgens de mededingingsautoriteit loopt door deze praktijk van de oliemaatschappijen de concurrentie op de Duitse benzinemarkt acuut gevaar en daarom legde ze de maatregel met onmiddellijke ingang op. Het gaat om BP, Esso, Shell, Elf en de Duitse distributiemaatschappij Aral. Verscheidene olieconcerns, waaronder Shell Deutschland, kondigden meteen aan tegen de ,,onhoudbare maatregel'' van het Kartellamt in beroep te gaan. Politici van de oppositionele CDU en FDP juichten de beslissing van het Kartellamt toe. Goed voor de concurrentie en de middenstand, zeiden zij.

Volgens het Kartellamt brengen de olieconcerns de vrije pompstations twaalf pfennig per liter benzine meer in rekening dan hun eigen pompstations. Daardoor wordt de vrije pompstations in Duitsland belet winst te maken, zo zei president Ulf Böge van het Bundeskartellamt gisteren. ,,Als de kleine zelfstandige pomphouder van de markt wordt verdrongen, gaat op den duur de concurrentie verloren, en daarvan wordt de automobilist de dupe, zei hij. Van de ongeveer 16.000 pompstations in Duitsland zijn nog zo'n 20 procent zelfstandige pomphouders, de rest, 80 procent, is in handen van de olie- of distributiemaatschappijen.

Volgens onderzoek van het Kartellamt is er in het verleden voortdurend sprake geweest van landelijke prijsdiscriminatie ten koste van de zelfstandige pomphouders. Eén zo'n zelfstandige ondernemer met 48 pompstations heeft daardoor een faillisementsaanvraag moeten indienen, aldus de president van het Kartellamt. De maatregel van gisteren is volgens hem genomen nadat uit heel Duitsland bezwaren van zelfstandige pomphouders en hun organisaties tegen de prijspraktijken van de olieconcerns het Kartellamt hadden bereikt.

Aral, de grootste pomphouder in Duitsland, wijst de maatregel van het Kartellamt beslist van de hand. Arals topman Günter Michels verklaarde tegen de maatregel in beroep te gaan bij de rechtbank in Düsseldorf. Hij noemde de maatregel concurrentievijandig en onuitvoerbaar. Ze stelt de olieconcerns voor de keuze of de prijs aan de pomp te verhogen of de prijs aan de raffinaderij te verlagen ten gunste van de directe concurrenten, zei hij. Esso zei dat het nog geen besluit had genomen of het het Kartellamt de strijd zou aanbinden.