JILL SCOTT

Voor haar debuut-cd een feit was, werkte Jill Scott al met opmerkelijke types als Common, The Roots, Mos Def, Will Smith en Eric Benet. Toch is Who Is Jill Scott? een passende titel, al was het maar omdat sommige mensen haar verwarren met Gil Scott-Heron. Net als hij is Scott niet zozeer een rapper als wel een poëet, die haar regels vrijelijk vloeiend en niet onderworpen aan het ritme over de maatstrepen laat buitelen.

Daarnaast is ze ook nog eens een begenadigd zangeres. Vooral als ze in die hoedanigheid de toonladders beklimt, ligt de vergelijking met een fenomeen als Erykah Badu voor de hand. De muziek kent eenzelfde, soulvolle geladenheid, die zich uit in sensuele grooves, vormgegeven in een slimme mix van echte en geprogrammeerde instrumenten. Dat doet haar in het `nu soul'-hoekje belanden, net als haar nogal spirituele teksten. Daarvan wijdt ze er liefst twee aan haar liefhebbende verloofde Lyzel.

In andere stukken komt ze stukken strijdbaarder uit de hoek: `You neglect to see the drugs comin' into my community / Weapons comin' into my community / Dirty cops comin' into my community / And you keep sayin' that I'm free'. Dat 'Watching Me', waaruit deze regels afkomstig zijn, gebouwd is op een sample van Roy Ayers' `No Stranger To Love' zegt bovendien iets over het muziekhistorisch besef van Jill Scott, of in ieder geval dat van haar producers.

Jill Scott: Who Is Jill Scott? Words and sounds vol. 1 (Hidden Beach Recodings 498625 2, distr. Epic)

    • Jacob Haagsma