Italianen claimen schade Kuiprel

De Italiaanse televisiejournalisten die tijdens de finale van het EK voetbal in Rotterdam werden aangehouden, hebben besloten zonodig tot en met het Europees Hof van Justitie in Straatsburg door te procederen om schadevergoeding van Nederland af te dwingen.

Dit is bevestigd door de Amsterdamse advocaat M. Pestman, die onder anderen met kantoorgenoot B. Böhler de belangen van de Italianen in Nederland behartigt.

De journalisten van de staatsomroep RAI werden gearresteerd toen ze probeerden te filmen hoe gehandicapten het Feyenoordstadion werden binnengedragen om de finale bij te wonen. Volgens de journalisten werd hun het filmen belet, waarop een handgemeen ontstond met politie, stewards en veiligheidsbeambten. De zaak leidde in Italië tot grote woede over de Nederlandse handelwijze.

De ministers Korthals (Justitie) en De Vries (Binnenlandse Zaken) hebben de Tweede Kamer vorige maand laten weten dat zij een vervolging van de politie- en veiligheidsbeambten niet opportuun vinden. Zij zijn wel van mening dat de beambten strafbare feiten hebben gepleegd, maar zijn van oordeel dat vervolging niet opweegt tegen de geringe ernst van de strafbare handelingen, aldus de ministers. Alleen een beveiligingsbeambte die een ploertendoder bij zich droeg moet zich voor de rechter verantwoorden wegens verboden wapenbezit.

De Italiaanse journalisten hebben, vrijwel gelijktijdig met de brief van de ministers in juli, bij Justitie aangifte gedaan van vrijheidsberoving, mishandeling en openlijke geweldpleging. Deze week hebben zij aanvullende verklaringen en video-opnamen aan Justitie verstrekt om hun aangifte te staven.

Een woordvoerder van het parket Rotterdam kon vanmorgen niet zeggen wanneer een beslissing over deze aangifte wordt genomen. De Italianen ,,willen doorvechten tot de laatste druppel om hun gelijk te halen'', zegt advocaat Pestman. ,,Als alle rechtsmiddelen in Nederland zijn uitgeput, stappen ze naar het Europees Hof van Justitie om daar schadevergoeding af te dwingen.''

De zaak leidde begin vorige maand tot een kleine diplomatieke rel tussen Italië en Nederland. De Nederlandse ambassadeur in Rome werd op het matje geroepen en de Italiaanse ambassadeur in Den Haag beklaagde zich op Buitenlandse Zaken over de manier waarop hij door de politie was behandeld. Hij vervoegde zich kort na de arrestatie van zijn landgenoten bij het politiebureau, en werd daar naar eigen zeggen onheus behandeld. Het departement heeft zich hiervoor bij de Italiaanse gezant verontschuldigd.