Internationaal

FRANKFURT

In reactie op de koersdaling van aandelen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq openden ook Duitse aandelen in deze sector vanmorgen lager. Op de technologiebeurs Neuer Markt opende Lion Bioscience 50 procent boven de introductieprijs. Het Dax-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen won een paar tienden van een procent op 7.302,68. Elektronicagigant Siemens verloor 0,53 procent op 167,50 euro.

LONDEN

De beurs van Londen noteerde vanmorgen per saldo weinig verandering doordat de zwaarwegende aandelen Vodafone (mobiele telefonie) en BP Amoco (olie) zich in een verschillende richtingen bewogen. Het Ftse-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen kwam kort na het middaguur uit op een marginaal verlies van minder dan drie punten.

Ook in Londen waren technologiefondsen relatief in het nadeel door de slechte resultaten van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Chipmaker ARM Holding en Bookham Technology (netwerken) verloren allebei meer dan vijf procent.

PARIJS

De Franse beurs heeft vanmorgen een zwakke start gemaakt. France Telecom, dat ondanks goede cijfers bijna tweeëneenhalf procent moest inleveren, drukte de beurs in Parijs. Sommige analisten menen dat beleggers zich zorgen maken over de oplopende kosten van de veiling van Duitse licenties voor mobiele telefonie.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn gisteren over het algemeen gestegen. De Nikkei-index boekte een winst van 141,85 punten (0,9 procent) en kwam daarmee weer boven de 16.000 uit (16.117,50).

Veel stelde de handel niet voor. De beursvloer was in afwachting van de periodieke vergadering van de Japanse centrale bank. Die besloot na het sluiten van de beurs voor het eerst in tien jaar tot een renteverhoging. De komst van het rentebesluit hield ook de overige beursvloeren in Azië in de houdgreep. De renteverhoging zal waarschijnlijk ook zijn invloed doen gelden op de overige Aziatische economieën. In Zuid-Korea sloot de beursindex 1 procent lager.De beursgraadmeter in Hongkong zakte 0,7 procent.

NEW YORK

Amerikaanse beleggers zijn bang dat de opbrengsten van technologie- en detailhandelfondsen de komende kwartalen zullen afnemen. Daarom waren er weinig hoogtepunten op Wall Street. De belangrijkste graadmeter, het Dow Jones-koersgemiddelde steeg niet meer dan 4 punten tot 10.910 punten. Technologiebeurs Nasdaq moest 93 punten terug tot 3.760 ofwel 2,4 procent.