`Hetzes voorkomen'

De gemeente Noordoostpolder wil ex-criminelen onderbrengen in passende buurten om eigenrichting door bewoners te voorkomen.

In de gemeente Noordoostpolder gaan politie, reclassering, gemeente en woningbouwvereniging ex-gedetineerden helpen bij het zoeken naar een huis. Volgens loco-burgemeester T. bij de Vaate-de Jong gaat het om het voorkomen van hetzes.

Wat is de aanleiding voor deze maatregel?

,,Het feit dat in een van onze dorpen een ex-gedetineerde kwam te wonen die was veroordeeld wegens inbraak. Hij ging brutaal en geïsoleerd gedrag vertonen en zich dingen toeëigenen die niet van hem waren. Toen dreigden mensen in de buurt het recht in eigen hand te nemen. Het werd hem onmogelijk gemaakt om daar te wonen.''

Hoe is dat afgelopen?

,,Dat weet ik niet. Het is mij niet bekend of hij daar nog woont.''

Hoe komen ex-gedetineerden aan een woning?

,,Dat wordt ook nu al begeleid door de reclassering. Die zoekt samen met een woningbouwvereniging een woning uit en dan worden burgemeester en politie geïnformeerd dat daar een ex-gedetineerde woont. Wij hebben gezegd: Het is beter als je van te voren mét gemeente en politie gaat kijken waar ze zo goed mogelijk de kans krijgen om terug te keren in de maatschappij.''

En dan krijgt de ex-gedetineerde een advies?

,,Die krijgt een woning toegewezen. Dat is nu ook al zo. Voortaan is dat een woning waar over nagedacht is. Dat is het verschil.''

Worden de bewoners ook betrokken bij het overleg?

,,Nee. De politie en de gemeente kennen de geschiedenis van een buurt. Die kunnen inschatten of iemand daar een kans maakt.''

Bij welke misdrijven zal dit beleid worden toegepast?

,,Het gaat om ex-gedetineerden. We houden ons er niet mee bezig wat ze precies hebben gedaan. Maar u kunt zich voorstellen: Een pedoseksueel die een woning krijgt toegewezen naast een speelplaats, zoals in Assen is gebeurd, dat is niet goed.''

Wat maakt een buurt wel geschikt voor een pedoseksueel?

,,Dat weet ik niet, ik ben geen maatschappelijk werkster. De reclassering geeft daar een oordeel over. Die zal zeggen: `In zo en zo een buurt zou zo iemand een goede kans maken.'''

Streeft u naar een spreidingsbeleid voor pedofielen?

,,Nee. Het gaat om ex-gedetineerden in het algemeen. Pedofielen staan op dit moment erg in de belangstelling, maar onze burgemeester is hier al eind 1999 mee begonnen. We proberen juist zulke hetzes te voorkomen.