Händel bij Nederlandse Opera

De Nederlandse Opera brengt in de herfst van volgend jaar in de Amsterdamse Stadsschouwburg zestien voorstellingen van Händels opera Giulio Cesare in een productie van de ontwerper en regisseur Karl-Ernst Herrmann en zijn echtgenote Ursel.

De opera van Händel, wiens werk in ons land zelden geënsceneerd wordt uitgevoerd, was slechts twee keer eerder te zien in Nederlandse producties: in 1933 bij Opera Studio en in 1969 bij de Nederlandse Opera met Marco Bakker en Barry McDaniel alternerend in de titelrol.

Karl-Ernst Hermann is wereldberoemd als ontwerper en regisseur van toneel- en operavoorstellingen, al of niet samenwerkend met Ursel Herrmann. Mede dankzij zijn opzienbarende Mozartprodukties, onder andere van La clemenza di Tito en La finta giardiniera, verwierf de Brusselse opera in het tijdperk-Mortier enorme faam. Het echtpaar Herrmann werkt vaak in Salzburg, Wenen en Zürich. Bij de Nederlandse Opera maakte Herrmann in 1995 de decors voor de productie van Moses und Aron van Arnold Schönberg, geregisseerd door Peter Stein en gedirigeerd door Pierre Boulez. Ook maakte hij bij de Nationale Reisopera het decor voor de operette Die lustige Witwe van Franz Léhar.

Pierre Audi, de artistiek leider van de Nederlandse Opera, denkt erover in de toekomst ook zelf een opera van Händel in Amsterdam te ensceneren. In het baroktheater in Drottningholm bij Stockholm, regisseerde hij de afgelopen weken zijn eerste Händel-opera: Tamerlano. Na het succes daarvan is hij in Drottningholm teruggevraagd om in een van de komende seizoenen een andere opera te regisseren.

Cultureel Supplement pagina 23: Audi in Drottningholm