Gemeente zoekt huis dat past bij criminelen

De gemeente Noordoostpolder wil ex-gedetineerden onderbrengen in `passende buurten' om te voorkomen dat zij te maken krijgen met eigenrichting door bewoners. De gemeente, de politie Flevoland, Woningbouwvereniging Noordoostpolder en Reclassering Nederland gaan daartoe samenwerken bij het zoeken naar woningen voor ex-gedetineerden.

,,Zij zullen letten op de aard van het misdrijf en de geschiedens van een buurt'', zegt loco-burgemeester T. Bij de Vaate-de Jong. ,,Wij hebben hier bijvoorbeeld iemand gehad die in korte tijd veertig auto's en caravans in brand heeft gestoken. Als er dan net een brand is geweest in een buurt, is het niet gewenst zo iemand daar een woning toe te wijzen.''

Burgers die eigen rechter spelen doen dat veelal tegen zedendelinquenten. De laatste jaren waren er incidenten in onder meer Urk, Ochten en de wijk Ypenburg bij Den Haag. De discussie over de huisvesting van zedendelinquenten laaide ook op na de moord op de zevenjarige Chanel Naomi in Assen. De dader, al eens veroordeeld voor verkrachting, was na zijn vrijlating gaan wonen bij een speelplaats. Volgens Bij de Vaate is de maatregel in Noordoostpolder niet speciaal gericht op zedendelinquenten. Burgemeester Van Rappard nam het initiatief toen bewoners van het dorp Kraggenburg in opstand dreigden te komen tegen een man die had vastgezeten wegens inbraak.

Het ministerie van Justitie keurt de aanpak goed omdat geen sprake is van dwang, wat in strijd zou zijn met de grondwet. ,,Het is op vrijwillige basis'', aldus een woordvoerder. ,,Als de ex-gedetineerde al een huis heeft, gaat hij gewoon naar dat huis terug. Alleen als hij zelf hulp vraagt aan de reclassering, zal die op zoek gaan naar een woning. Als die dan een afspraak maakt met de gemeente over een geschikte plaats, is dat prima.''

INTERVIEW: pagina 3