Geestdrift bij revolutie Vedior

Aandeelhouders en financiële analisten hebben enthousiast gereageerd op de bestuurswijziging bij uitzendconcern Vedior. In reactie op het aftreden van de bestuurlijke top steeg het aandeel gisteren met bijna 30 procent tot een slotkoers van 15 euro. Vorige maand noteerde het kwakkelende fonds nog 8,80 euro. Het aandeel steeg vanmorgen fractioneel naar 15,10 euro.

Analisten betitelen het opstappen van bestuursvoorzitter G. Smit en drie van de vijf commissarissen, onder wie president-commissaris A. Jacobs, als één van de radicaalste paleisrevoluties in het na-oorlogse bedrijfsleven. Smit is opgevolgd door T. Martin, die eerder het door Vedior overgenomen Britse uitzendbedrijf Select leidde.

Alleen het tijdstip van Smits vertrek verbaast analist Jorn van Breukelen van Friesland Bank Securities. ,,Waarom niet al in maart bij de presentatie van de teleurstellende jaarcijfers? De halfjaarcijfers waren gisteren met een lichte winststijging beter dan ik had verwacht.''

Analist Peter Bouw van Keijzer Effecten: ,,Gert Smits vertrek kwam voor ons gisteren als een totale verrassing.'' Hij juicht dat vertrek overigens toe. ,,Het vertrouwen in Smits management was helemaal zoek. Dat vertrouwen geniet Tony Martin volop, gezien zijn prima staat van dienst bij Select.''

Wordt Vedior na de met complicaties omgeven overname van het Britse Select eind vorig jaar nu zelf overnamedoel? Van Breukelen denkt van niet. ,,De Vedior-koers trekt nu aan. Wordt het niveau van 16 euro bereikt, dan komt de eerder geannuleerde aandelenemissie voor een miljard gulden weer in zicht.'' Volgens de analist zijn alleen de top-drie van de uitzendwereld – Adecco, Manpower en Randstad – potentiële kandidaten om Vedior over te nemen. ,,Maar Adecco is nummer één in Frankrijk en een overname van de nummer drie aldaar, Vedior, zou problemen geven met de concurrentie-autoriteiten. Dezelfde problemen ontstaan in Nederland als marktleider Randstad daar samen zou gaan met Vedior. En Manpower is nog volop bezig met het verteren van de overgenomen branchegenoot Kelly.''

Bouw ziet deze complicaties ook. Hij denkt dat de nieuwe topman eerst zal proberen de winstgevendheid van Vediors zwakke activiteiten, met name Nederland en België, te verbeteren. Maar Martin zal naar het oordeel van Bouw met zijn Angelsaksische voortvarendheid, zijn afkeer van beschermende constructies en zijn gespitstheid op aandeelhoudersbelangen niet aarzelen slechter presterende bedrijfsonderdelen af te splitsen en te verkopen.

Marktomvang is in de uitzendbranche van groot belang, stelt Bouw en Vediors probleem blijven de tamelijk kleine marktaandelen. Zelfs Vediors grootste activiteit – Vedior Bis – moet in Frankrijk nog Adecco en Manpower voor zich dulden.

Dit jaar investeert Vedior 57 miljoen euro in het verplaatsen van Belgische en Nederlandse activiteiten naar internet. Daarmee hoopt het concern de winstgevendheid ervan te verbeteren. De analisten houden twijfels. Bouw noemt dit Eurofocus-project uitstekend, maar vindt dat het direct concernbreed had moeten worden ingevoerd. Van Breukelen: ,,Een goed initiatief, maar wat laat. Randstad is verder met internet.''