Egypte: Ibrahim op borgtocht vrij

In Kairo is gisteren de mensenrechtenactivist Saadeddin Ibrahim op borgtocht vrijgelaten, zes weken nadat hij was opgepakt; het juridisch onderzoek tegen hem gaat door.

Ibrahim, die zowel de Egyptische als de Amerikaanse nationaliteit heeft, kwam vrij op een borgtocht van tienduizend Egyptische pond (ongeveer 7.500 gulden). Met hem kwamen vier medeverdachten vrij. De vijf hebben moeten beloven Egypte niet te verlaten tot het onderzoek tegen hen wordt afgesloten. Na zijn vrijlating zei Ibrahim dat de beschuldigingen tegen hem ,,verzonnen'' zijn. ,,Ik heb al vroeg in mijn leven besloten mijn stem te verheffen ter verdediging van elke eerbare zaak. Ik heb geen rode lijn en ik zal er geen hebben'', aldus Ibrahim.

Aanvankelijk werd door de Egyptische procureur gemeld dat Ibrahim wordt verdacht van spionage voor de Verenigde Staten; later werd meegedeeld dat er nog geen formele aanklacht is, dat het onderzoek wordt voortgezet en dat van een verdenking van spionage geen sprake is. Ibrahims verdediger sloot gisteren niet uit dat spionage wel degelijk op de lijst van beschuldigingen komt te staan.

Ibrahim, hoogleraar sociologie aan de Amerikaanse universiteit van Kairo en leider van het Centrum Ibn Khaldoum voor democratie en mensenrechten, wordt nu volgens de openbare aanklager verdacht van het aannemen van illegale fondsen uit het buitenland, het schaden van het imago van Egypte, het vervalsen van verkiezingsbiljetten en pogingen overheidsfunctionarissen om te kopen.

De VS hebben tot twee keer toe een beroep op de Egyptische overheid gedaan de vervolging van Ibrahim te staken.