Diplomaten bij gevangenen in Belgrado

De twee Britten en de twee Canadezen die begin deze maand door het Joegoslavische leger zijn opgepakt op verdeking van `terroristische activiteit' hebben gisteren voor het eerst met diplomaten uit hun landen kunnen spreken. Volgens de diplomaten maken de vier gevangenen het goed en zijn ze optimistisch over hun kans op vrijlating; het ontbrak hun in de gevangenis alleen aan lectuur. Ze mochten gisteren ook bellen met hun familie in Groot-Brittannië en Canada. De vier Nederlanders die al eerder waren gearresteerd op verdeking van een moordcomplot tegen president Miloševic hebben tot dusverre geen Nederlandse diplomaten kunnen spreken. De ondersecretaris-generaal voor vredesoperaties van de VN, Bernard Miyet, sprak gisteren tegenover de Joegoslavische zaakgelastigde in New York zijn bezorgdheid uit over de behandeling van de acht gearresteerde buitenlanders.