BOERENCAKE MET CITROENGLAZUUR

Deze tea cake is echt een Noord-Amerikaanse klassieker; hij is makkelijk te maken en heerlijk licht en fris. Gebruik bij voorkeur een elektrische handmixer voor het kloppen van het cakebeslag zodat u er zoveel mogelijk lucht in krijgt. U kunt er natuurlijk ook een garde voor in de plaats gebruiken, maar reken in dat geval wel op circa 10 minuten stevig kloppen.

Verwarm eerst de oven voor op 180° C. Vet dan een broodvorm van 23 x 12 en 7 centimeter hoog licht in met plantaardige olie.

Doe de boter en suiker in een grote kom en klop met een elektrische handmixer tot u een licht en romig mengsel hebt. Voeg een voor een de eieren toe en klop goed na elke toevoeging. Klop er dan geleidelijk de melk door.

Zet een zeef boven een grote kom en doe er de bloem, het bakpoeder en het zout in. Wrijf het mengsel met een behulp van een lepel door de zeef. Spatel vervolgens de droge ingrediënten door het boter-suikerbeslag tot alles goed gemengd is. Schep er tot slot het citroenraspsel door. Schep het beslag in de voorbereide broodvorm en zet die circa 1 uur in de voorverwarmde oven. Controleer of de cake gaar is door een satéstokje in het midden van de cake te steken; als die er droog uitkomt is de cake gaar.

Maak terwijl de cake in de oven staat het glazuur door het citroensap met de suiker in een kleine pan te doen. Zet het pannetje op een matig vuur en laat het mengsel al roerend met een houten lepel verhitten tot de suiker is opgelost. Neem de cake wanneer hij gaar is uit de oven en schep dan onmiddellijk het warme glazuur over de nog warme cake. Laat 10 tot 15 minuten in de vorm afkoelen tot het glazuur helemaal opgenomen is. Stort de afgekoelde cake dan uit de vorm en laat hem verder op een rooster afkoelen. Als u de cake niet meteen in plakken wilt snijden kunt u hem in plasticfolie wikkelen en op een koele plek bewaren.

    • Kim Maclean