Bijbaantjes

,,Alles beter dan patatbakken,'' schrijft Sheila Kamerman in de Studenten Agenda (10 augustus) over bijbaantjes voor studenten. En even verderop: ,,Met wat inventiviteit zijn er ook zeer lucratieve baantjes te bedenken. Het is een publiek geheim dat sommige studentes bijverdienen als prostituee. Voor hen die zich ertoe kunnen zetten, heeft een dergelijk baantje veel voordelen.''

Dat lijkt mij nu net het advies dat de aankomende studente (alleen meisjes?) nodig heeft. Even je ertoe zetten en het geld stroomt binnen; 50 à 400 gulden per `handeling', aldus Sheila Kamerman.

Ik heb het van nabij meegemaakt, de veelbelovende studente uit een dorp ergens in Nederland, die, aangemoedigd met: `even je ertoe zetten' de baan op ging. En dacht dat er een weg terug was. Dat viel tegen. Die weg was er niet. Het geld dat het opleverde werd als vanzelf heroïne en de heroïne werd haar dood.

Het verbaast me dat deze schijnbaar `inventieve' oplossing van het eeuwige geldprobleem zo lichtzinnig aanbevolen kan worden.

    • C.Ch. Mout