Betogingen voor èn tegen ETA

In het noorden van Spanje is gisteren, op een door de afscheidingsbeweging ETA uitgeroepen ,,dag van strijd'', zowel voor als tegen de ETA gedemonstreerd. In San Sebastián kwam het tot rellen.

In Bilbao leidde gisteren de burgemeester een stille wake ter herdenking van de recente slachtoffers van het geweld van de ETA. Bij een latere demonstratie riepen aanhangers van de terreurorganisatie echter leuzen vóór de ETA; zij kwamen bijeen om de vier vermoedelijke terroristen te herdenken die zich maandag per ongeluk in hun eigen auto opbliezen.

Andere betogingen voor en tegen de ETA werden gisteren gehouden in Vitoria, de hoofdstad van Spaans Baskenland, en in San Sebastián. In deze laatste stad bekogelden gemaskerde aanhangers van de ETA de politie met stenen. Ook staken ze twee bussen in brand.

Ook in andere steden kwam het tot geweld.

Aanhangers van de ETA vielen in Bilbao cameralieden en journalisten aan voordat de politie hen verspreidde.

In Pamplona hield de politie een separatistische leider aan toen hij bij een demonstratie van tegenstanders van de ETA een eigen tegendemonstratie formeerde.

De man werd met een aantal geestverwanten door omstanders uitgemaakt voor `tuig' en `moordenaar' voor de politie ingreep. Volgens de Spaanse politie had hij geweigerd zijn identiteitspapieren te laten zien. Woensdag werd in Pamplona een Spaanse officier vermoord, naar wordt aangenomen door de ETA.

De ETA heeft vandaag de verantwoordelijkheid opgeëist voor twaalf aanslagen tussen 9 mei en 29 juli. Bij een van die aanslagen werd op 12 juli in Malaga een raadslid van de regerende Partido Popular vermoord, op 29 juli werd een socialistische politicus doodgeschoten tijdens zijn vakantie in het noorden van Spanje.

In de ETA-verklaring was geen sprake van twee autobommen en een schietpartij, waarbij deze week twee doden en elf gewonden vielen; dit geweld wordt algemeen aan de ETA toegeschreven.