Ahrend-groep verliest fors op flauwe beurs

Ahrend moest vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs fors inleveren na bekendmaking van de halfjaarcijfers. Het aandeel van de kantoorinrichter daalde 5,4 procent (0,75 eurocent) tot 13 euro.

De AEX-index steeg zeer licht met 0,22 punt tot 683,83 punten.

De Ahrend-groep, die nog voor wat leven in de brouwerij zorgde, maakte vanmorgen voorbeurs de cijfers bekend. Netto was er sprake van een winstdaling met 7 procent tot 14,7 miljoen euro of 33 miljoen gulden. De omzet was met 227 miljoen euro (500 miljoen gulden) 2 procent groter. Ahrend verwacht over heel 2000 uit de gewone bedrijfsuitoefening eenzelfde resultaat te behalen als in 1999. Het bedrijfsresultaat daalde 9 procent tot 21,3 miljoen euro. ,,De cijfers waren veel slechter dan wij hadden verwacht'', aldus een handelaar op het Damrak.

De Amsterdamse beurs kwam vanmorgen maar moeizaam op gang. Ook op de andere Europese beurzen was de stemming flauw. Londen bleef onveranderd. Parijs en Frankfurt daalden beide met 0,1 procent.

Een handelaar noemde de handel rustig maar verwacht dat de vakantiestemming spoedig voorbij zal zijn. De Japanse renteverhoging is daar volgens hem de oorzaak van. ,,Dat worden spannende dagen. De renteverhoging kan een golf van faillissementen betekenen.''

Verzekeraar Aegon was met 3,2 procent tot 42,85 euro de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Beleggers waardeerden kennelijk de halfjaarcijfers van de dag ervoor. De totale nettowinst van Aegon steeg over de eerste zes maanden van dit jaar met 48 procent tot 1.008 miljoen euro. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers zei bestuursvoorzitter Kees Storm ook dat er nog voldoende mogelijkheden zijn voor verdere overnames in de Verenigde Staten. Behalve Aegon waren er onder de stijgers meer fondsen van de oude economie. Zoals Vendex, dat eerder deze week flink moest inleveren, maar vanmorgen 2 procent klom tot 16,32 euro. Of Koninklijke Olie dat 61 eurocent steeg tot 66,84 euro.

De informatie-, communicatie- en technologiefondsen waren in navolging van sectorgenoten op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq niet in trek. Kabelaar UPC verloor 2,7 procent op 26,71 euro. Philips daalde 1,8 procent op 48,37 euro. KPN heeft te maken met een dure veilingrace in Duitsland en ging 1,9 procent achteruit op 38,55 euro.

Uitzendorganisatie Vedior, donderdag nog de spectaculaire winnaar onder de middelgrote fondsen van de Amsterdam Midkap na het vertrek van topman Gert Smit, steeg omstreeks het middaguur verder naar 15,10 euro, een winst van 0,7 procent.

Luchtvaartmaatschapij KLM maakte vanmorgen met een stijging van 0,2 procent op 31,75 euro weinig indruk. ,,Als er binnenkort een fusie tot stand gaat komen met British Airways dan staat KLM nu duidelijk veel te laag'', aldus een handelaar.

    • Eenreacteuren