`Afrekenen op prestatie'

De Brit Tony Martin nam gisteren verrassend het bestuursvoorzitterschap van uitzendgigant Vedior over van Gert Smit. Smit en drie commissarissen stapten onverwacht op, als gevolg van de lage beurskoers.

Tony Martin maakte Select groot, de Britse uitzendorganisatie die Vedior vorig jaar kocht. Hij geldt als een gewiekste Angelsaksische doener, het type manager waarop uitzendketen Vedior met smart zit te wachten. Zes vragen aan de nieuwe Vedior-topman.

Nemen u en Select nu de macht weer over bij Vedior?

,,Haha, nee, dat kun je niet zeggen. Ik denk dat Vedior tot nu toe een succesvol bedrijf is geweest dat zich destijds losmaakte van Vendex en zich uitstekend ontwikkelde tot op een bepaald niveau. Nu moet het zich doorontwikkelen naar een nieuw niveau. Dat is vandaag het punt van verandering.''

Wat is uw lange-termijnstrategie?

,,Ik ben koud twee uur in functie als Vediors bestuursvoorzitter. Met uw permissie wil ik me daarom beperken tot een paar prioriteiten. Ik merk al langer dat onze aandeelhouders het management meer willen afrekenen op prestatie. Die mogelijkheid krijgen ze van mij. Sterker nog, ik wil onze aandeelhoudersbasis verbreden. Wij willen Vedior daarom ook introduceren op de beurzen van New York en Londen. Intussen moeten we alles doen om de koers van ons aandeel, die tot nu toe niet paste bij de reële waarde van onze onderneming, snel terug te brengen naar een niveau dat aanvaardbaar is voor onze aandeelhouders.

,,Verder moeten we de financiële stabiliteit van Vedior vergroten. We zitten momenteel met hoge schulden en vrije lage kasinkomsten. Dat moet snel veranderen. Voorts moeten we beter communiceren met de financiële wereld en met ons eigen personeel, dat meer bij het bedrijfsbeleid moet worden betrokken. Dan is er natuurlijk de noodzaak de winstgevendheid op vele terreinen te vergroten. Verder moet ik nog veel leren en laat ik daarom nog veel opties open.''

Vedior heeft nu onvoldoende middelen voor spectaculaire acquisities. Bent u zelf doelwit van een overname?

,,Bijzonder interessant. Ik sluit niets uit.''

Vedior Nederland is één van uw matigst renderende activiteiten. Blijft u een Nederlands bedrijf?

,,Wij ontwikkelen ons van een Nederlands bedrijf met buitenlandse belangen naar een internationale onderneming met activiteiten in 27 landen dat nog een hoofdkwartier in Nederland heeft. Intussen blijven we op moeilijke en verzadigde markten als Nederland en België proberen onze winstgevendheid op te voeren, onder meer door de invoering dit jaar van Eurofocus, onze nieuwe database op internet.''

Vedior gaat gebukt onder de afbetaling van Select voor 861 miljoen euro. Vroeg u vorig jaar als Select-topman te veel en zit u nu als Vedior-voorzitter met de gebakken peren?

,,Haha, de commentatoren uit de financiële wereld verschilden destijds van mening. Sommigen zeiden dat er te weinig voor Select werd neergeteld, anderen hielden het op te veel. Ik leid daaruit af dat we met onze vraagprijs ongeveer goed zaten. Over de financiering van deze deal bereikten we trouwens de afgelopen week een akkoord met onze banken. En wie weet zit er door een hogere koers van ons aandeel alsnog een emissie in het vat.''

U bent nu 61 jaar. Hoe lang heeft u nog te gaan als bestuursvoorzitter?

,,Ik had een contract tot september 2001. Dat is nu met een jaar verlengd.''

    • Ferry Versteeg