Ach, details

Zie de mannen vallen. Dit was de Vendex-gehaktweek. Het conglomeraat Vendex schreef drie jaar geleden historie door zich in drie zelfstandige bedrijven te splitsen en nieuwe combinaties te vormen: detailhandel (VendexKBB), uitzendwerk (Vedior) en supermarkten (Laurus). Zelfs de bouwer van het conglomeraat, A. Dreesmann, zag dat het goed was.

De Vendex-hoofddirectie verdeelde zichzelf over de drie bedrijven. Ieder het zijne. Nieuwe ronde, nieuwe aandelenopties.

Maandag kwam VendexKBB met een tussentijdse melding over de gang van zaken die beleggers erg tegenviel. Zo was het kennelijk ook bedoeld, want Vendex vond de verwachtingen van financiële analisten te hoog en de financiële markten deden wat van hen werd verwacht. De Vendex-aandelenkoers verloor 16 procent. Een trap na voor topman J. Hessels, die enkele maanden geleden wat vroeger dan verwacht met pensioen ging, of een waarschuwing voor zijn opvolger P. Hamming?

Vedior-commissaris W. Angenent kon gisteren gaan puinruimen, toen zijn voormalige Vendex-collega G. Smit opstapte als bestuursvoorzitter. Angenent heeft wel wat tijd over nu hij, wat eerder dan verwacht, is gestopt als bestuursvoorzitter van Laurus.

De aandelenkoers van Vedior was door de verprutste financiering van een miljardenovername in een maandenlange depressie geraakt. Da's ook pech voor de andere ex-Vendex-loten. Ook zij zijn laagvliegers op de beurs.

Retail is detail, zeiden ze vroeger op zijn Amerikaans bij Vendex. Hun andere credo was: ondernemen is overnemen. Maar ja, die vermaledijde details.

    • Menno Tamminga