ZOET-ZURE PRUIMENCOMPOTE

Dofrode pruimpjes met veel fris sap stonden mij ter beschikking, een boom vol. Er leek nooit een eind te komen aan die pruimenweelde. Driemaal per dag deed ik de ronde onder de boom door en raapte op wat er aan vruchten gevallen was. Je moest er snel bij zijn want naaktslakken, mieren en vogels knaagden ze razendsnel aan. Zo'n pruimpje smolt werkelijk als sneeuw voor de zon weg in het lange gras. De terreur van de moestuin is dat je op prime time tegen de klippen op moet eten en inmaken – of je dat nu uitkomt of niet. En als je even verzaakt te oogsten dan doen anderen dat voor je, zoals ik heb gemerkt. Van die pruimpjes maakte ik voor de verandering eens zoet-zure compote en serveerde die bij gebakken bloedworst. Geen bloedworst uit de `vleesfabriek', maar ambachtelijk bereide bloedworst die ik bij een Drentse slager kocht. Met zo'n natte, koude zomer ging de bloedworst grif van de hand bij deze slager, die om de worst minder compact te maken geplette en voorgeweekte gort aan het worstmengsel toevoegt. In dit land is goede bloedworst een product, dat met het uitsterven van de plattelandsslagers `oude stijl' het graf in zal gaan. De zoet-zure pruimencompote kan natuurlijk ook met grote, vlezige pruimen gemaakt worden – al zullen die misschien wat langer moeten stoven dan in dit recept wordt aangeven. Bereiding: Breng de pruimpjes samen met suiker, kruidnagelen en ciderazijn in gesloten pan tegen de kook aan en stoof ze vervolgens, zonder te roeren, op laag vuur gedurende 10-15 minuten. Roer de geleisuiker er voorzichtig door en breng de pruimpjes op hoog vuur snel aan de kook. Laat ze een minuut doorkoken tot het vocht enigszins gebonden is. Het binden met geleisuiker kan vervangen worden door 2 theelepels aardappelmeel, tot een papje geroerd met wat water, op het laatste door de kokende pruimencompote te roeren, al geeft dat een minder fris resultaat. In het laatste geval moet er wel 40 gram extra suiker worden toegevoegd in de beginfase. Serveer de compote lauw of koud.

    • Florine Boucher