Wotte verlaat `podium van kinnesinne'

Mark Wotte heeft ontslag genomen als trainer van FC Den Bosch. Hij kon zich niet verenigen met het terugschroeven van de begroting van 12,9 naar 8,5 miljoen gulden bij de in financiële moeilijkheden verkerende Brabantse club.

Op basis van dat bijgestelde budget kreeg FC Den Bosch vanochtend alsnog een licentie van de KNVB en mag het dus deelnemen aan de competitie van de eerste divisie 2000/2001. De club heeft niettemin een schuld van tien miljoen gulden. Hierdoor moeten er mogelijk zes spelers vertrekken. Wotte had een contract dat nog drie jaar doorliep. Assistent-trainer André Wetzel neemt zijn taken voorlopig waar.

Gouden bergen werden Mark Wotte beloofd toen hij begin maart als trainer bij FC Den Bosch kwam. Hij zou de middelen krijgen om de Brabantse club naar een vaste plaats in de eredivisie te leiden. Nauwelijks een half jaar later is Den Bosch gedegradeerd en straatarm. ,,Bij bedrijfsleven en politiek in Den Bosch ontbreken het draagvlak en de saamhorigheid om de FC in de eredivisie te houden. De club zelf is een podium van kinnesinne'', zei de scheidende trainer. Wotte toonde zich vooral teleurgesteld in de aanhoudende kritiek op voorzitter en sponsor Hans Brus, die van het toneel is verdwenen. Andere sponsors wilden niet met hem verder.

Brus, topman van het communicatiebedrijf Datelnet, maakte Wotte met mooie beloften enthousiast voor een driejarig verblijf in de Brabantse hoofdstad. Wotte verliet zelfs voortijdig FC Utrecht om bij zijn nieuwe club de opgestapte Martin Koopman te vervangen.

Wotte kon niet meer voorkomen dat FC Den Bosch naar de eerste divisie degradeerde, maar had toch vertrouwen in zijn nieuwe baan. ,,De voorwaarde waaronder ik tekende was dat ik voor het nieuwe seizoen een sterke selectie mocht samenstellen. Al voordat Brus en ik kwamen diende de club in december '99 een begrotingsvoorstel in van 12,9 miljoen gulden.'' Het Ecco-stadion zou flink worden vernieuwd, Brus betaalde het begrotingstekort van 4,4 miljoen gulden.

Wotte haalde de ene na de andere nieuwe speler, tot in juni bleek dat er financiële problemen waren. Het stadion kon niet verbouwd worden en de gemeente Den Bosch en andere sponsors kwamen in conflict met Brus. De KNVB weigerde de club een proflicentie voor het nieuwe seizoen te geven.

Wotte zei niet te kunnen begrijpen waarom iedereen Brus liet vallen. ,,Hij wilde twee keer een bankgarantie van drie miljoen verlenen, was zelfs bereid zijn bijdrage naar zeven à acht miljoen op te trekken, maar dat weigerde Den Bosch gewoon. Onverantwoord.''

Volgens Wotte is de preses ten onrechte beschadigd. ,,Hij is geen machtswellusteling, maar iemand die het voetbalspelletje leuk vindt.'' Het vertrek van de voorzitter, met al zijn miljoenen, bracht Wotte tot het besluit ook op te stappen. ,,Het fundament onder mijn komst was weggeslagen.''

FC Den Bosch bleek een schuld van 10 miljoen gulden te hebben en moet de begroting naar 8,5 miljoen terugdraaien om te blijven bestaan. Twee bewindvoerders en een beheerraad zijn aangesteld om te saneren.

Wotte ziet af van een afkoopsom. ,,Want deze club heeft geen geld. Daarmee neem ik een financieel risico, ik heb niks concreets achter de hand. Maar ik heb nog een onderhoud met Jan Reker van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal. Hij zei dat er voor mij altijd werk is.''

Wotte verwijt zichzelf dat hij te goedgelovig is geweest. ,,Ik had verwacht dat er meer mensen in zouden stappen. Ik zag te laat in dat de club een speelbal is van macht en politiek. De mensen hier maken een grote inschattingsfout, Den Bosch mist een unieke kans. De club moet nu zijn doelstellingen bijstellen, tot een middenmoter in de eerste divisie. Ik ben een illusie armer en een ervaring rijker.''

Bewindvoerder S. van Dooren verwacht dat de club op basis van de dinsdagavond ingediende `uitgeklede' begroting van 8,5 miljoen gulden kan blijven voortbestaan. ,,We moeten snijden en crediteuren betalen'', zegt Van Dooren. ,,Den Bosch heeft vier miljoen schuld aan leveranciers, bijvoorbeeld andere clubs, en 4,5 miljoen aan voorzitter Hans Brus.''

Zijn rol is uitgespeeld, denkt advocaat Van Dooren, die is binnengehaald om de in surseance van betaling verkerende club te leiden. Het oude bestuur, waaronder de schuldenlast hoog opliep, keert waarschijnlijk niet terug. Het is volgens Van Dooren ook maar de vraag of Brus zijn geld krijgt. ,,Het exploitatietekort over vorig jaar bedroeg ook 4,5 miljoen, dus we moeten uitzoeken hoe we dat afwikkelen.''