Top Vedior weg om lage koers

Bestuursvoorzitter G. Smit en drie van de vijf commissarissen van uitzendconcern Vedior zijn vanochtend afgetreden. Zij trekken de consequenties uit de lage beurskoers van het bedrijf. Vedior maakte dat vanmorgen bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De beurskoers steeg vanochtend met 32 procent naar 15,35 euro op grond van speculaties dat het bedrijf te koop staat. Vedior heeft 12.500 medewerkers en had vorig jaar een omzet van 8,8 miljard gulden.

Smits taak als bestuursvoorzitter wordt overgenomen door de Brit T. Martin, tot nu toe vice-voorzitter en lange tijd topman van het Britse uitzendbureau Select, dat eind vorig jaar voor 3,8 miljard gulden werd overgenomen. De financiële perikelen rond deze overname zijn de voornaamste oorzaak van Smits vertrek. Ook voorzitter A. Jacobs en vice-voorzitter A. Scheepbouwer van de raad van commissarissen en commissaris I. Asscher-Vonk treden af. W. Angenent wordt tijdelijk voorzitter van de raad van commissarissen.

Vedior wilde de overname van Select eind vorig jaar financieren met de opbrengsten van de eerder verkochte schoonmaaktak Abilis en een aandelenemissie van 1 miljard gulden. Maar na een winstwaarschuwing kelderde de koers, werd de emissie afgelast en leende Vedior ruim 3 miljard gulden bij huisbankiers ING en BNP.

Commissaris Angenent zei vanochtend dat Smit ,,ergens in de afgelopen twee weken'' heeft besloten terug te treden in de hoop dat een radicale managementswisseling Vediors depressief gestemde aandeel goed zou doen.

Onder Smit groeide Vedior in vier jaar van een ex-Vendexdochter naar nummer 4 op de wereldranglijst van uitzenders, na Adecco, Manpower en Randstad.

Vedior leed in het eerste halfjaar 167 miljoen gulden verlies na aftrek van goodwill. Vóór de goodwillkosten is de winst 103 miljoen gulden (47 eurocent per aandeel), 4 miljoen meer dan in de eerste helft van 1999. De autonome omzetgroei was 23 procent, de totale omzet was dankzij de Select-overname 80 procent hoger.

KAALSLAGpagina 11