Surfend studeren

Studeren zonder toegang tot cyberspace is onmogelijk. De vraag is: hoe verhoudt het scala aan mogelijkheden van een computer zich tot de prijs? Een paar adviezen op een rijtje.

Net als in elke andere middelgrote stad zijn er in Nijmegen tientallen computerzaken te vinden. De vraag is: hoe weet je waar je als student je zuurverdiende of ijverig bij elkaar gespaarde geld het verstandigst kunt uitgeven? Eigenlijk is deze vraag onmogelijk te beantwoorden. De prijzen van PC's dalen zó snel dat elke aanschaf een week later geldverspilling lijkt. Iedereen die wel eens een computer gekocht heeft, kent dat gevoel. Je hebt net vierduizend gulden uitgegeven en een paar dagen later zie je jouw computer voor duizend gulden minder in een advertentie of je hoort van je buurvrouw dat zij voor 4.000 gulden een PC heeft gekocht die een veel snellere processor heeft en een veel grotere harde schijf. Daarmee zul je moeten leren leven.

Een bezoek aan het Universitair Centrum Informatievoorziening van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) is voor aspirant PC-kopers de moeite waard. De universiteit heeft een eigen computerwinkel, die te vinden is in de hal van het Universitair Centrum Informatievoorziening (UCI) aan het Geert Groteplein. De UCI-shop, zoals de winkel wordt genoemd, verkoopt voordelige computers en randapparatuur als printers en scanners. De medewerkers kunnen je een goed advies geven over wat je als student nodig hebt op computergebied. Je computer kun je dan òf in de UCI-shop òf in een reguliere zaak kopen.

Op een speciale website (www.studenten.kun.nl) is informatie te vinden over de verschillende internetmogelijkheden op de universiteit. Vanaf 1 september krijgen alle studenten automatisch een internetaansluiting en een e-mailadres. Als je thuis van deze voorzieningen gebruikmaakt, moet je wel zelf de telefoontikken betalen. De KUN biedt in principe ook kabelinternet aan, samen met UPC, maar de inschrijving voor deze dienst is voorlopig gesloten. Wanneer je je weer kunt opgeven, weet de universiteit niet.

Het UCI verkoopt ook software aan studenten en medewerkers voor zeer lage prijzen. Pakketten als Office en Filemaker Pro, die in de winkel een paar honderd of zelfs duizend gulden kosten, zijn er voor een spotprijs te koop. Ter vergelijking: Office 2000 kost in de winkel ongeveer ƒ1.900. Op de universiteit kost het pakket ƒ40. De uitstekende virusscanner F-Secure koop je voor ƒ3,50 (kost in de winkel ruim ƒ100). Sommige programma's kun je ook gratis downloaden van het universiteitsnetwerk.

Als je nog nooit hebt gesurfd of gemaild of wilt weten hoe je informatie opzoekt op het net, kun je bij het UCI een cursus volgen. Het centrum biedt voor bedragen tussen de ƒ145 en ƒ250 cursussen Windows, Word, internet en webpagina's maken. Tweehonderd gulden voor een cursus lijkt misschien veel als je van een klein inkomen rond moet komen, maar buiten de universiteit kosten dergelijke lessen het tienvoudige. Alle universiteiten in Nederland bieden soortgelijke voorzieningen voor studenten en medewerkers. (In het kader vind je de adressen van de computercentra in andere universiteitssteden.)

Als je je PC in een reguliere winkel wilt kopen, kun je het beste vrienden en kennissen naar hun ervaringen vragen. Je zult merken dat er geen enkele winkel bestaat waarover iedereen onverdeeld positief is. Veel hangt af van de deskundigheid van de verkopers en de service. Deskundige verkopers blijven vaak niet lang in een winkel werken. Wie een beetje verstand heeft van PC's, zal er na een paar jaar verkopen en repareren voor kiezen zijn of haar salaris te verdubbelen bij een IT-bedrijf of begint voor zichzelf.

Toch zijn er wel zaken met goed personeel. In Amsterdam zijn dat bijvoorbeeld RAF en BCE. In Nijmegen hebben Memo en Orbit een goede naam.

Als je een voordelige computer wilt, kijk dan ook eens bij Albert Heijn en Primafoon. Albert Heijn heeft zo nu en dan heel goede en goedkope PC's in de aanbieding, die met bonuspunten of airmiles nog goedkoper zijn. Primafoon verkoopt voor een kleine ƒ2.000 de Astro van Gateway 2000, een compacte (handig als je kleinbehuisd bent) maar zeer krachtige PC.

Een computer bestellen via internet kan natuurlijk ook. Dat heeft als voordeel dat je gemakkelijk je eigen systeem kunt samenstellen. Ook prijzen vergelijken gaat op internet sneller dan in de stad.

In de webwinkels van bijvoorbeeld Gateway 2000 en Funprice kun je precies aangeven aan welke eisen je computer moet voldoen. 128 megabyte intern geheugen erbij omdat je zware grafische programma's wilt gebruiken of een interne zipdrive voor back-ups? Geen probleem, je klikt gewoon een extra vakje aan. Wat je extra kwijt bent, verschijnt onder in beeld. Een nadeel van bestellen op internet is dat veel webwinkels alleen credit card-betalingen accepteren.

    • Marie-José Klaver