Sunchaser

De hoofdpersonen in New Age-fictie zijn bij de aanvang van hun spirituele reis meestal materieel succesvol. Wanneer ze vastlopen in hun beperkte wereldbeeld, volgt een crisis. Zo dringt het besef door dat waarheid subjectief is, ergo de werkelijkheid wat je ervan maakt, en dan is het leven te kort en misschien ook wel te ingewikkeld om je met de treurige feiten bezig te houden. Gelukkig kunnen New Age-helden zich dat financieel ook altijd veroorloven.

Dr. Michael Reynolds (Woody Harrelson), hoofdpersoon in Michael Cimino's The Sunchaser, heeft een drukke baan als oncoloog, een hele dure auto en een lieve vrouw en dochter. In die volgorde. En uiteraard een jeugdtrauma. Op het moment dat hij benoemd zal worden tot baas van de afdeling, moet hij de jonge moordenaar `Blue' (John Seda) onderzoeken. Blue, lid van een grotestadsbende en een halve Navajo-indiaan (indianen staan om onduidelijke redenen bovenaan in de New Age-rassentheorie) heeft een ongeneeslijke vorm van kanker en gijzelt de arts. Hij wil ten koste van alles naar een heilig meer waar een medicijnman hem ooit over vertelde. Daar meent hij genezing te kunnen vinden.

Naar goed gebruik mondt dit gegeven uit in een road- annex buddymovie. Ze banen zich achtervolgd door de politie en begeleid door een hemeltergende soundtrack van Maurice Jarre een weg de stad uit, op naar de fraaie landschappen die we uit westerns kennen. De ongevoelige Reynolds gaat zich openstellen voor de befaamde wijsheid der indianen, in de moordenaar schuilt een zachtzinnig hart, etcetera.

The Sunchaser (1996) zou onopvallend in de bakken van de videotheek beland zijn, wanneer de maker niet Michael Cimino was, Oscarwinnaar met The Deer Hunter (1978). Maar na de legendarisch dure flop van Heaven's Gate heeft hij al twintig jaar moeite zijn films te financieren. Dat roept blijkbaar zoveel mededogen op dat het filmfestival van Cannes The Sunchaser in competitie opnam. Of misschien was dat vanwege alle goede bedoelingen. Want in een begeleidend schrijven citeert Cimino een bendelid waar hij mee sprak: ,,Hopelijk zullen de mensen die helemaal niets weten van de `gangs' er iets van leren. Zien dat iedereen een hart heeft. Wat de mensen gaan zien, weet je, is dat we allemaal mensen zijn. We moeten naar elkaar luisteren, we moeten elkaar begrijpen.'' Oh, is dat het.

The Sunchaser (Michael Cimino, VS, 1996), Net5, 20.30-22.40u.

    • Gerwin Tamsma