Studenten klussen op grote schaal bij

De introductieweek voor aankomende studenten begint over enkele dagen en uitzendbureaus bereiden zich voor op een nieuwe toestroom van baantjeszoekers. ,,Eerstejaars gaan eerst een paar maanden feesten'', zegt Arjan Muthert van uitzendbureau De Werkstudent. ,,Ze laten zich overdonderen door hun nieuwe studie en hun nieuwe stad. Daarna komen ze naar ons toe.''

Tachtig procent van alle studenten heeft tegenwoordig een baantje naast de studie, berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Uitwonende studenten verdienen daarmee gemiddeld 600 gulden per maand. Hun basisbeurs van amper 450 gulden is meestal niet eens voldoende om een kamer te betalen. Volgens het ministerie van Onderwijs moeten ouders de beurs aanvullen met een ongeveer even hoog bedrag. Daarnaast kan een student geld lenen tot het door de overheid bepaalde normbedrag van 1.300 tot 1.400 gulden netto per maand. In de praktijk blijken studenten niet bereid zoveel te lenen. Verder vragen ze vaak niet genoeg geld aan hun ouders, zegt Brenda van Dam van het Nibud. Ook geven studenten volgens haar veel meer geld uit aan woonruimte en aan `leuke dingen' dan het normbedrag.

,,Het is duidelijk dat studenten meer zijn gaan werken om hun basisbeurs aan te vullen'', beaamt Ruben Post, secretaris van de Landelijke Studenten Vakbond.

Door de economische hoogconjunctuur hebben studenten het werk steeds vaker voor het uitzoeken. Volgens de studentenuitzendbureaus komen de meesten toch nog altijd terecht in de `klassieke' studentenbaantjes: werk in de horeca, marktonderzoek, administratief werk, schoonmaken of promotiewerk. Post: ,,Er is meer werk en meer keuze, maar het soort baantjes is niet drastisch veranderd. De enkeling die zelf een internetbedrijfje heeft, is een echte uitzondering.''

AGENDA: pagina 17-23