Stroomnota komende 3 jaar omlaag

De Nederlandse elektriciteitsdistributeurs moeten de komende drie jaar hun tarieven jaarlijks tot maximaal tien procent verlagen. Daardoor zal de stroomrekening van bedrijven over drie jaar circa tien procent lager uitvallen en die van particulieren enkele procenten.

Dat volgt uit een voorlopige aanwijzing die de Dienst uitvoering en Toezicht Elektriciteitswet (DTe) vorige week aan de betrokken ondernemingen heeft gegeven. De toezichthouder op de stroomsector heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken berekend hoeveel efficiënter de distributiebedrijven kunnen werken. Omdat de diverse stroomdistributeurs elk in hun eigen regio monopolist zijn met hun netwerk heeft DTe, als uitvloeisel van de dit jaar aangenomen nieuwe Elektriciteitswet, de taak gekregen te bepalen wat redelijke tarieven zijn.

De elektriciteitsdistributeurs kunnen nog tegen de DTe-aanwijzing in verweer gaan. Eind september stelt de dienst de definitieve verlaging van de tarieven voor stroomtransport vast. De distributiebedrijven moeten de opgelegde korting dan in de jaren 2001, 2002, 2003 doorvoeren.

Het is voor het eerst dat de toezichthouder een analyse heeft gemaakt van de doelmatigheid van de distributeurs. In de opgelegde korting is ook een zogenoemde rendementscorrectie opgenomen. Die dient ervoor te zorgen dat alle distributiebedrijven een vergelijkbaar rendement halen op stroomtransport. Minister Jorritsma (EZ) heeft daarnaast een generieke korting van maximaal 2 procent voorgeschreven, op basis van een verwachte productiviteitsgroei van de sector. De DTe komt hierdoor op verlagingen tussen van zo'n 2 tot 10 procent. Gemiddeld gaat het om 6,5 procent verlaging.

Doordat de kosten van transport slechts voor een derde deel de hoogte van de particuliere elektriciteitsrekening bepalen, aldus een DTe-woordvoerder, zal die nota maar enkele procenten lager worden. Voor bedrijven zal de situatie gunstiger zijn, omdat die relatief meer betalen voor transport.

Stroomproducent Eneco zal voor Eneco Edelnet (voormalige Delfland) de grootste korting moeten doorvoeren, 9,7 procent per jaar. Volgens de woordvoerder van Eneco is het bedrijf ,,erg geschrokken'' van de hoogte van de kortingen. ,,We zijn het er niet mee eens. We zullen hier stevig tegen in verweer gaan''. Eneco verwacht de komende drie jaren achtereenvolgens 50 miljoen, 100 miljoen en 150 miljoen gulden mis te lopen.