Spanje

Karel de Vijfde in Granada.

Echt populair is hij in Spanje nooit geweest, de koning die het grootste deel van zijn leven buiten de grenzen vertoefde en bovendien aanzienlijk beter Vlaams dan Spaans kende. Ter gelegenheid van de 500ste geboortedag van Karel de Vijfde, heer van Bourgondië en de lage landen, Koning van Spanje en keizer van het Heilige Duits-Romeinse rijk zijn er niettemin in Granada twee tentoonstellingen ingericht. Naast een expositie in het Alhambra is er een tentoonstelling met religieuze objecten, schilderijen en beelden uit Karels tijd. Tot 8 dec te bezichtigen in de kathedraal van Granada aan de Gran Via in het centrum van Granada, de tentoonstelling `Jesus Cristo y el Emperador Cristiano'. Toegangsbewijzen bij de ingang van de kathedraal of via tel 0034-958535350.

Terra Mítica in Benidorm.

Disneyworld heeft een nieuwe concurrent in het pretpark Terra Mítica in Benidorm. Dagvullend themapark voor het hele gezin dat is gericht op de antieke culturen van de Egyptenaren, Grieken, Romeinen en niet te vergeten de Iberiërs. Het park is eind vorige maand geopend en heeft de ambities zijn om de marktleider in Europa te worden. Met oa. de Magnus Colossus, de grootste houten rupsbaan in Europa, maar ook `Het mysterie van Cheops', `De woede van Triton' en `De ontsnapping van Odysseus'. Hele jaar door geopend dag. van 10.00 uur tot 24.00 uur. Toegangsprijs per dag 4.600 pts (60 gulden) voor volwassenen, 3.300 pts (45 gulden) voor kinderen van 5 t/m 12 jaar en ouderen vanaf 60 jaar. Toegang via de autoweg A7 afslag 65A richting Benidorm Poniente. Tel. 0034-965004300.

En verder

Biennale in Pontevedra (Galicië). Dit jaar speciale aandacht voor Braziliaanse kunstenaars, tot 1 okt te zien in verschillende zalen, informatie 0034-986833061. Tot eind aug in Madrileense Reina Sofía museum werk van de zuidamerikaanse kunstenaar Francisco Toledo; foto's schilderijen, keramiek en etsen.