Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Steeds meer ouderen met geld zijn bereid dat geld te besteden aan een welverzorgde oude dag in verpleeghuizen met privacy en luxe. TV2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportage over de duizenden baby's die jaarlijks in de Amerikaanse stad Los Angeles verslaafd worden geboren. Een vrouw die zich het lot van de aan drugs verslaafde moeders aantrekt geeft elke vrouw die zich laat steriliseren 200 dollar. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor een groep gereformeerde beleggers die de gebroeders Baan voor de rechter wil dagen omdat zij hun aandelen moesten aanmelden om het softwarebedrijf voor faillissement te redden. Ned.3, 22.34-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Columbus. Slot van een serie over moderne oorlogsvoering behandelt de technische ontwikkelingen. De Verenigde Staten lopen hierin voorop en maken in toenemende mate gebruik van laserstralen, robot-vliegtuigen en technieken om zich voor de vijand onzichtbaar te maken. TV2, 20.35-21.30u.

Toughest job in Britain. Eerste aflevering van een serie met portretten van mensen met moeilijk, bizar en ongewone werk. In de uitzending van vanavond een handelaarster in vis en een kalkoenkweker. BBC1, 21.00-21.30u.

Histories: Tabula rasa - Zwartberg vandaag. Zie TV-vooraf. Canvas, 21.20-22.10u.

Hitlers Krieg im Osten. Eerste aflevering van een vierdelige serie over de inval van Hitler in het Oosten. In Frankrijk, Noorwegen en Joegoslavië had de Wehrmacht van Hitler met de zogenoemde Blitzkrieg Taktik al grootse overwinningen behaald. Afl.: Der Überfall. ARD, 21.45-22.30u.

Wenn die Natur zuschlägt. Van juni tot november is er in het Caraïbisch gebied en aan de zuidoostkust van de Verenigde Staten gevaar voor orkanen. Hoewel de richting van orkanen steeds beter voorspeld kan worden, is er nog veel vooruitgang te boeken in het onderzoek naar dit natuurverschijnsel. ZDF, 22.15-23.00u.

Shanghai Vice. Vierde aflevering in een serie over de invloed van de economie op het alledaagse sociale leven in de stad. Afl.: A serial killer. Ned.3, 22.57-23.47u.

Jackpot. Serie over de wereld van het kansspel gaat vanavond over bingo waaraan de Engelsen jaarlijks zeker een miljard pond uitgeven. In de grootste bingozaal van Groot-Brittannië kan het prijzengeld oplopen tot 200.000 pond. BBC2, 0.20-0.50u.

PRAATPROGRAMMA

Stop de tijd. In deze kennisquiz wordt teruggegaan naar de gebeurtenissen in 1989 waarin de Berlijnse Muur viel, het tweede kabinet Lubbers ten val kwam en in Nederland de commerciële televisie wettelijk werd toegestaan. Ned.1, 21.38-22.13u.

De kern van de zaak. In deze aflevering over juridische thema's discussiëren Kamerleden, advocaten, officieren van jusititie, politiecommissarissen en ondernemers over cameratoezicht. Ned.1, 22.13-22.57u.

MUZIEK

Passaat. Laatste aflevering van een serie over wereldmuziek gaat over de de blues van Kaap Verdië, de morna, liederen vol weemoed en verlangen. Al in de jaren zestig was Titina uit Kaap Verdië beroemd om haar vertolkingen. Zij werd gefilmd tijdens haar voorbereidingen voor concerten in Nederland. Ned.3, 19.40-20.14u.

FILM

The Sunchaser (Michael Cimino, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.40u., met reclame.

Deepstar Six (Sean S. Cunningham, 1989, VS). Povere diepzee-variant op Alien. Krab-achtig monster belaagt onderzees laboratorium. Net5, 22.40-0.20u., onderbroken door reclame.

Les quatre cents coups (François Truffaut, 1959, Frankrijk). Het sensitieve speelfilmdebuut van Truffaut bezorgde hem een regieprijs in Cannes 1959, vergrootte het prestige van de 'Nouvelle Vague' aanzienlijk en introduceerde de 12-jarige Jean-Pierre Léaud als Antoine Doinel, zijn alter-ego dat hij in films zou blijven volgen. Onbegrepen jochie van liefdeloze ouders haalt op straat kattekwaad uit en belandt in opvoedingsinternaat. ZDF, 0.15-1.50u., nagesynchroniseerd.

God sobaki (Semjon Aranovitsj, 1993, Rusland/Frankrijk). Romantisch drama van de regisseur van de documentaires Ik was Stalins lijfwacht en Geheim Dossier Anna Achmatova. Ex-gedetineerde en fabrieksarbeidster vluchten naar verlaten dorp. ARD, 0.50-2.50u., tweetalig.

Der Wolf und die 7 Geisslein (Peter Podehl, 1957, West-Duitsland). Sprookjesfilm met als poppen verklede acteurs. Morgen, ARD, 10.03-11.10u.

. The Treasure of the Sierra Madre (John Huston, 1948, VS). Zelfs door Hustons vele vijanden hoog geprezen avonturenfilm over hebzucht en de vergankelijkheid van rijkdom. Drie goudzoekers, onder wie Humphrey Bogart en Walter Huston, op zoek naar dezelfde schat. Oscars voor regie en scenario van John en voor beste bijrol van vader Walter. Morgen, BBC2, 12.00-14.00u., zwart-wit,

In Country (Norman Jewison, 1989, VS). Oprechte bijdrage aan reeks Vietnamfilms vertelt over 18-jarig meisje uit de provincie dat meer wil weten over haar gesneuvelde vader. Niemand in haar omgeving wil echter herinnerd worden aan het pijnlijke verleden. A-politiek, maar ook geen tear-jerker. Morgen, RTL4, 13.00-15.10u., met reclame.

The Master Race (Herbert J. Biberman, 1944, VS). Propagandistische oorlogsfilm over een Duitse officier (George Coulouris) die op de vlucht slaat wanneer Hitlers nederlaag nabij is. Morgen, BBC2, 14.40-16.20u., zwart-wit.

Somebody Killed Her Husband (Lamont Johnson, 1978, VS). Minder geslaagd speelfilmdebuut van Farrah Fawcett-Majors wil een comedy-thriller zijn. Samen met minnaar Jeff Bridges speurt zij naar de moordenaar van haar echtgenoot. Morgen, SBS6, 14.50-16.30u., met reclame.